iFixit stript Sony A7R II

iFixit stript Sony A7R II in teardown

Thomas Kouveld 1459
iFixit heeft het nieuwe vlaggenschip van Sony, de A7R II, enthousiast uit elkaar geschroefd in een 'teardown'. Van batterijklep tot de bsi-fullframe-sensor, niets ontkomt aan de schroevendraaiers en pincet van de monteur.

De Sony A7R II maakte door zijn enorme lijst aan specificaties en verbeteringen grote indruk. De camera beschikt over 's werelds eerste fullframe bsi-sensor met vijf-assige beeldstabilisatie, een grote elektronische oled-zoeker en 4K-filmfunctie.

Teardown

Reden genoeg voor reparatiewebsite iFixit om de Sony A7R II van binnen te bekijken. Tijdens een uitgebreide 'teardown' wordt elk stukje hardware losgekoppeld, vastgelegd en voorzien van gevat commentaar. Het is een interessant kijkje in de techniek achter de camera.


Het moederbord van de Sony A7R II wordt minutieus losgekoppeld.

Zo bekijkt iFixit de gestabiliseerde sensor en wordt het lcd uit elkaar gehaald. Ook de elektronische zoeker wordt eens goed bekeken.


De 42,4-megapixel Sony Exmor R-sensor, gemonteerd in het vijf-assige stabilisatiesysteem.

Naderhand liggen de ingewanden van de A7R II tentoongesteld op tafel en is er weinig camera meer over. Kijk hier voor de volledige teardown.

Conclusie van iFixit

iFixit richt zich op het ondersteunen van eindgebruikers in het zelfstandig repareren van apparatuur. De A7R II wordt dan ook aan de hand van de 'repareerbaarheid' beoordeeld en krijgt een rapportcijfer van 4 (uit 10).

Hoewel de zoeker is te vervangen zonder de body te openen en de statiefaansluiting gemakkelijk zelf is te repareren, is het lcd volgens de monteur ingewikkeld en lastig los te koppelen. Zonder een uitgebreide onderhoudshandleiding kom je niet ver, concludeert iFixit.

De website verwacht magie en eenhoorns nodig te hebben om de camera weer in elkaar te zetten.

Foto's © iFixit

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas