Hoe vind je een naaktmodel?

Hoe vind je een naaktmodel?

Nadja Geskus 6405
Naaktfotografie is een tak van de fotografie die veel fotografen aanspreekt, maar die veel fotografen ook erg lastig vinden. Want hoe vind je nou bijvoorbeeld een naaktmodel? Wij duiken eens dieper voor je in dit onderwerp.

Naaktmodel

Schrijf voor jezelf eens op wat voor model je precies zoekt. Welke huidskleur, leeftijd, wil je een slank, gespierd of juist vol model? Storen piercings en tatoeages, of voegt het juist wat toe aan je beeld? Het zou zo maar eens kunnen zijn dat iemand in jouw kennissenkring aan dit beeld voldoet en jou graag eens zou willen helpen. Anders moet je toch op zoek gaan naar jouw perfecte model.

Wat je vooral niet hoeft te proberen is aankloppen bij een modellenbureau. Ten eerste zijn die vaak niet heel happig op naaktshoots en tevens zullen ze ook niet toehappen als het geen betaalde opdracht is voor hun model. Vaak brengen de foto’s geen meerwaarde voor hun portfolio, dus weigeren ze.

Hoe vind je een naaktmodel?

Foto gemaakt door Erik Bolding

Wél kun je terecht op bijvoorbeeld ModelMayhem. Dit is een site waar veel freelance modellen, fotografen, visagisten, etc, zich aanbieden. Hier zou je zelf een oproep kunnen plaatsen, maar ook kun je zoeken naar jouw perfecte model, door effieciënte zoekcriteria in te vullen. Op social media, zoals bijvoorbeeld Facebook, kun je ook erg gemakkelijk jouw model vinden. Bijvoorbeeld groepen als ‘Modellen en fotografen’, ‘Modellen, fotografen en visagisten’ of ‘Artistiek naakt in België’ zijn handige plekken om dit soort oproepjes te plaatsen.

Negatief

Je moet er natuurlijk wel vanuit gaan dat je niet altijd reactie krijgt óf dat deze ook negatief kan zijn. Naaktfotografie blijft vaak toch een stempel hebben waar niet veel modellen op zitten te wachten. Daarbij heb je natuurlijk ook het feit dat mooie modellen zoveel aanvragen krijgen, dat ze soms gewoon niet reageren. Blijf altijd vriendelijk, zorg dat je bericht opvalt en plaats ook voorbeelden van jouw fotografie, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Studio X-posure/Fotografie Ad van Geffen

Goed stuk, maar niet volledig. De tak van fotografie met als thema "Naaktfotografie" spreekt ook veel modellen aan. Het merendeel zijn de fotografen (vaak mannelijke) die heel graag iemand (bedekt) naakt willen vastleggen. En daar ligt ook het probleem.

Modellen zullen niet snel voor een fotograaf kiezen die geen portfolio heeft met voorbeelden van zijn foto's van naaktmodellen. Ook of een model bekend is of minder bekend speelt mee. Dus of iemand referenties kan natrekken bij het betreffende model.

Dus soms is het afwachten op een model dat iets minder gekleed wil gaan poseren. Vaak eerst lingerie en dan later iets meer bedekt naakt tot naakt. Wel of niet herkenbaar. Als een model een keuze maakt voor een (bedekt)naaktshoot, dan wil ze meer weten over de fotograaf. Werk, uitstraling, respect, ervaring etc. En heel soms is het model niet kieskeurig en wil gewoon naakt shooten.

Dan komt de shoot en dan zijn er een aantal belangrijke zaken zoals het respect en de wensen van het model die er altijd moeten zijn. De wensen dienen ook ingewilligd worden. En dan de aansturing en vooral de uitstraling. Weten wat een fotograaf met zijn belichting kan en moet doen en hoe je een goede pose neerzet en expressie. Dat laatste is vaak het probleem en krijg je een kiekje met naakt zonder uitstraling. En daar zit het hem nu in. Classy en niet plat. Mooi en met de juiste uitstraling.... Dat is naaktfotografie in mijn ogen...

Just my 5 cents ;)

afbeelding van Anton F

Mijn ervaring is in het algemeen (dus niet altijd) dat modellen zich vaak zelf melden als je werk opvalt, gewaardeerd wordt en je er artistiek uitspringt. (wie wil niet door Erwin Olaf gekiekt worden?) Daarnaast is ook een ervaring dat het puur om de centen gaat. Plat gezegd: schuif met euro's en de mooiste modellen springen voor je camera.

afbeelding van Coen Heveling

Om even terug te komen op de primaire vraag; waar haal je ze vandaan....

Als model-amateurfotograaf bouw je niet alleen een mooi portfolio op, maar ook een vertrouwensrelatie met je "vaste" modellen. Jij weet wat je aan hen hebt, en zij weten wat ze aan jou hebben.
Vertel ze wat je ideeën zijn en vraag of ze daar aan mee willen werken. Vervolgens keurig afwachten en nooit aandringen. Een model die die vorm van samenwerking ziet zitten meldt dat zeker aan je.

Nieuwe modellen vertel ik ook altijd dat ze vroeg of laat die vraag van mij kunnen verwachten. Ik vertel hen ook dat er altijd 'nee' op geantwoord mag worden. Ik vraag modellen ook om iedere keer weer met zich zelf af te spreken wat ze wel, en nog belangrijker, niet willen tijdens een shoot. Door zich daar stipt aan te houden, ook als de situatie zich positief wend, gaan ze altijd met een goed gevoel naar huis. En dat blijft dan ook zo.

Een model 'uit de kleren praten' hoort niet bij mij en zal ik altijd afkeuren.

Succes Coen