Hoe bewaar jij alle digitale foto's? (Poll)

Hoe bewaar jij alle digitale foto's? (Poll)

Maarten Jacobi 2671
Op het gebied van de digitale fotografie zien we dagelijks heel veel interessante ontwikkelingen. Nieuwe modellen, objectieven, tentoonstellingen, firmware-updates en innovatieve uitvindingen komen voorbij. Maar wat is onze mening hierover? In DIGIFOTO Praat mee zijn we benieuwd naar jouw mening over de laatste ontwikkelingen!

Voor een actieve fotograaf leveren raw-bestanden al snel een flinke hoeveelheid gigabytes (of zelfs terabytes) op aan foto's. Maar waar laat je ze allemaal? Deze week staat dan ook de vraag centraal hoe en waar je je foto's digitaal bewaart.

Hoe bewaar je alle digitale foto's?

 

Volgende week bespreken we de uitslag van de poll en de verschillende reacties! Vorige week kon je nog je stem uitbrengen op de vraag wanneer fotografie als kunst gezien kan worden.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Shaggy

Ik heb een NAS hier staan en op een externe locatie waar alles op geback-upped wordt, volledig automatisch of handmatig als ik dat wil.
Maar het meest simpele/betaalbare voor de meeste zal zijn een paar losse USB HDD's op een thuislocatie en een externe locatie en deze met regelmaat omwisselen.

Cloud diensten van 3den is niet voor mij. In het verleden al meerdere grote clouddiensten die stopten met hun diensten of kwetsbaar bleken te zijn. Ik heb mijn backups liever zelf in handen dan afhankelijk te zijn.

afbeelding van Wouter van der Wal

Alle foto's gaan direct naar een NAS die vervolgens een back-up maakt naar een cloud service. Dit gebeurd dan wel door middel van encryptie die op de NAS word toegepast. Een externe back-up nas zou pas na minimaal 6 jaar terugverdiend zijn en tegen die tijd zou ik de NAS waarschijnlijk weer moeten updaten. Goedkoper is het dus niet. Maar het hangt allemaal af hoeveel TB je hebt en hoe belangrijk alles is. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe snel je een back-up weer terug wilt hebben.

afbeelding van Richard Dijkstra

Het kan inderdaad een probleem worden om je foto's een veilige plaats te geven, maar het hoeft niet! Als je een ouderwetse, maar eenvoudige regel toepast dan komt het allemaal goed. Ik bedoel hier de zgn. 1-2-3 regel voor veilige opslag. Zorg voor 3 kopieën van iedere foto, sla die op op 2 verschillende media en zorg voor 1 kopie buiten de deur,

In mijn geval is dat een primaire opslag op de interne harddisk (hier werk ik ook mee) en heb een automatische backup ingeregeld met Crashplan naar mijn NAS en naar een locatie buiten de deur. Het grote voordeel hiervan is dat het automatisch gaat en dat de backup alleen maar incrementele backups maakt, zodat niet iedere keer het gehele archief over de lijn hoeft te gaan.

Op deze manier zijn mijn kostbare herinneringen veilig gesteld.
http://richarddijkstra.nl/crashplan-schijfruimte-foto-backup/

afbeelding van Jan Jansen

Mijn foto's staan op de interne harde schijf van mijn PC, Back-up in de cloud. Werkt prima.

afbeelding van pietnicolaas

Mijn RAW bestanden gaan naar een externe harde schijf. Mijn naar Jpg overgezette bestanden staan op een 2e externe harde schijf. Ik zet ze allemaal met de hand over.

afbeelding van Erica Middel

Jammer dat je maar een keuze kunt aangeven. Ik sla ze nl. op meerdere harde schijven op, maar ook op cd en dvd en bewaar de belangrijkste foto's ook gewoon op de sd kaart.

afbeelding van Anoniem

Ik bewaar alle foto's op de interne harde schijf. Daarnaast twee kopieën op externe harde schijven en voorts een kopie die extern wordt bewaard in een datakluis (wordt niet frequent geactualiseerd) en een kopie in de cloud.

afbeelding van Nadine Appels

Een USB stick leg ik nogal rap verloren. Iets groter als een externe harde schijf niet. Ik heb alleen een tablet van surface zo moet ik wel externe harde schijf gebruiken. Mijn zuster bewaard zelfs al haar foto's op een extra externe harde schijf bij mijn moeder zodat ze ze niet kan verliezen ingeval van brand of diefstal.

afbeelding van Geert Portier

Ik bewaar mijn foto's op interne en de originele foto's op een externe harde schijf want de clouddiensten hebben nog geen waterdichte beveiliging en kunnen ook geen 100% garanderen dat ze je foto's nooit zullen kwijt geraken

afbeelding van Erik Bikkel

Ik heb op 3 verschillende locaties een externe harde schijf liggen met foto's.