Van de vier rolletjes bleven elf bruikbare foto's over

Het verhaal achter de D-Day foto’s van Robert Capa

Fabienne Keijzer 3241
De Hongaarse fotograaf Robert Capa staat bekend als één van de beste oorlogsfotografen allertijden. Zo maakte hij in 1944 de bekende D-Day foto’s waarop te zien is hoe de geallieerden op het strand van Normandië aankomen.

Robert Capa fotografeerde D-Day

Robert Capa fotografeerde op 6 juni 1944, D-Day, hoe de geallieerden aankomen op het Omaha beach aan de Normandische kust van Frankrijk. Hij was daar aan het werk voor Life. De foto’s die hij die dag maakte, waarvan er in totaal maar elf bruikbaar bleken te zijn, zijn wereldberoemd geworden. Hij fotografeerde er met twee Contax II camera’s met 50mm objectieven en lag zo’n 90 minuten onder vuur terwijl hij aan het werk was. Door zijn trillende vingers was het moeilijk om rolletjes te verwisselen. Het lukte hem toch om vier rolletjes film vol te schieten, maar van tijdens het ontwikkelen van de foto’s ging het mis en er bleven uiteindelijk slechts elf bruikbare foto’s over.

John G. Morris, collega en vriend van Capa

In de onderstaande video hoor je John G. Morris, fotograaf, voormalig Photo Editor van Life Magazine en de eerste directeur van Magnum Photos. Hij werkte toentertijd samen met Capa en raakte bevriend met hem. Hij was verantwoordelijk voor de foto’s die Capa had gemaakt tijdens D-Day. Hij vertelt zijn verhaal:

Lees ook: Het verhaal achter 'Lunch atop a skyscraper'

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne