Hedendaagse fotograaf maakt weer oude 'spirit photos'

Hedendaagse fotograaf maakt weer oude 'spirit photos'

Maarten Jacobi 1159
De Amerikaanse fotograaf John Milleker verdient zijn geld als 'spirit photographer', waarbij hij door gebruik van oude apparatuur 'geesten' op de foto laat verschijnen. Milleker laat zich inspireren door William Mumler, die er eind 19e eeuw om bekend stond.

Het is even wat anders dan we gewend zijn van een portretfotograaf; Milleker gebruikt een objectief uit de 19e eeuw heeft een ouderwetse snor en draagt bijpassende kleding tijdens het maken van de foto's. De hedendaagse fotograaf baseert zijn foto's op die van fotograaf Willam Mumler, die voor het eerst in 1860 bij toeval een tweede persoon 'als geest' op de foto zette.

Hoewel Mumler er niet bij stilstond en het toeschreef aan een vuile glasplaat waar hij mee fotografeerde, vertelde zijn familie hem dat de 'geest' in de foto leek op een overleden neef. Zo begon het fenomeen 'spirit photography', waar Mumler veel succes mee had als fotograaf.

Milleker 'spirit photos' gemaakt met collodium

Milleker fotografeert met dezelfde apparatuur en produceert zijn foto's dan ook op natte glasplaten. Hij gebruikt een dubbele belichting om het 'geest-effect' teweeg te brengen, waarbij hij tijdens het fotograferen even het objectief afdicht en weer even openzet als er een tweede persoon voor het beeld staat. Dit maakt de tweede persoon doorzichtig op de foto, wat een goede verklaring is voor de vele 'spirit photos' van Mumler.

Bekijk hieronder de video met uitleg van de Milleker zelf:

Milleker gebruikt een natte plaat met collodium om de foto's te ontwikkelen. Deze techniek wordt ook gebruikt door Alex Timmermans, die momenteel exposeert op de Fotomanifestatie Enschede 2015.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten