Hasselblad komt met A5D voor luchtfotografie

Thomas Kouveld 1696
Hasselblad presenteert de A5D, een middenformaatcamera specifiek bedoeld voor luchtfotografie. De camera heeft geen bewegende onderdelen, om trillingen te voorkomen. Ook mist de zoeker, zodat de camera dichter op het voertuig gemonteerd kan worden.

De Hasselblad A5D is onderdeel van de 'special applications' lijn van Hasselblad en is specifiek gemaakt om onder een vliegtuig te hangen. Om de camera zo kein mogelijk te maken, heeft deze geen zoeker. Een verstevigd harnas gaat speling en onbedoelde bewegingen tegen. Daarnaast moet het ontwerp, zonder bewegende onderdelen, zorgen voor trillingsvrije beelden.

Hasselblad levert de A5D met 40-, 50- of 60-megapixelsensoren. De 40- en 60-megapixelsensoren zijn van het type ccd, de 50-megapixelsensor is een cmos. Hasselblad belooft tot veertien stops aan dynamisch bereik.

Foto's kunnen met behulp van de FireWire-aansluiting doorgestuurd worden naar een extern opslagapparaat. Ook is er een CompactFlash-kaartslot aanwezig. Dankzij de speciale firmware en de mogelijkheid om LEMO-aansluitingen te gebruiken, kan de camera gesynchroniseerd worden met diverse controlesystemen.

De Hasselblad A5D wordt op korte termijn gelanceerd. Een prijs is nog niet bekend.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas