Preview: Sony A7S II

Hands-on preview: Sony A7S II met interne 4K-filmfunctie

Thomas Kouveld 2387
Sony introduceert de A7S II. Ten opzichte van zijn indrukwekkende voorganger, krijgt de camera flink wat verbeteringen, waaronder vijf-assige beeldstabilisatie, een 4K-filmfunctie die data intern wegschrijft en een stevigere behuizing.

Sony-topman Adam Fry kondigde de nieuwe A7S II aan tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) 2015. De introductie kwam geheel onverwacht; naar aanleiding van geruchten verwachtte de aanwezige pers (waaronder wij) dat Sony de A6100 zou presenteren.

12-megapixelsensor

Net als zijn voorganger, de Sony A7S, beschikt de A7S II over een 12-megapixelsensor met hoge lichtgevoeligheid. Het iso-bereik is ongewijzigd, dit loopt van 50 tot 409,600. Wel heeft Sony de sensor verbeterd, deze beschikt nu over 14 stops aan dynamisch bereik. Bij de A7S is dit 12 stops.

De A7S stond bekend om zijn uitstekende prestaties bij weinig licht, Sony belooft deze trend door te zetten in de A7S II.

Vijf-assige beeldstabilisatie en verbeterde sluiter

Een van de grootste verbeteringen in de A7S II is de toevoeging van beeldstabilisatie. Sony heeft de sensor uitgerust met de vijf-assige beeldstabilisatie die we ook in de A7R II vinden. Net als die A7R II leidt dit tot een winst van 4,5 stops.

Alle objectieven die je op de camera zet kunnen gebruikmaken van de beeldstabilisatie. Niet alleen het glaswerk met Sony E-vatting, ook (handmatige) objectieven van andere merken die je met behulp van een adapter gebruikt, profiteren hiervan.

Daarnaast is het sluitermechanisme vernieuwd. Het is verstevigd en gedempt, waardoor de sluiter niet alleen stiller is, maar ook minder trillingen veroorzaakt en langer meegaat.

4K-filmfunctie en slowmotion

Met de A7S II mikt Sony vooral op filmmakers en hier zijn dan ook de meeste verbeteringen te vinden. Zo heeft de 4K-filmfunctie nu de mogelijkheid om op een interne geheugenkaart op te nemen. Hiervoor had je met de A7S nog een externe recorder nodig, dus dit is een enorme stap vooruit.

Je filmt in de Ultra-hd-standaard van 3840 x 2160 pixels met 30, 25 of 24 beelden per seconde. Via de hdmi-uitgang heb je een schoon 4K-signaal.

Verder heb je de mogelijkheid om tot 120 beelden per seconde te filmen in full hd-resolutie, waardoor een slowmotion-functie van vier of vijf keer (30 of 24 fps) mogelijk is. De voorganger van de A7S II kon dit ook, maar alleen in 720p-resolutie.

S-Gamut3.Cine en S-Log3

Voor professionele filmmakers voorziet Sony de A7S II van de S-Gamut3.Cine en S-Log3-picture profielen. Deze zorgen voor een vlak beeld met veel dynamisch bereik.

Verbeterd autofocussysteem

De A7S blonk niet alleen uit wat ruisprestaties betreft, maar kan ook behoorlijk goed scherpstellen bij weinig licht. Zelfs in volledige duisternis weet het 25-punts-autofocussysteem nog het onderwerp te vinden. danzij de zeer gevoelige sensor.

Het Fast Intelligent AF-systeem is flink onder handen genomen en de A7S II is nu voorzien van 169 focuspunten. Volgens Sony zorgt dit voor accuratere scherpstelling en stelt de camera twee keer sneller scherp tijdens het maken van films. In tegenstelling tot de A7R II beschikt de A7S II niet over fasedetectiepunten op de sensor. De autofocus werkt alleen op basis van contrastdetectie.

Stevige behuizing en grote zoeker

Naast de vijf-assige beeldstabilisatie en stille sluiter, krijgt de A7S II ook dezelfde stevige magnesium behuizing en grote elektronische zoeker met oled-scherm van 2,36 miljoen beeldpunten van de A7R II. De A7S II maakt dus ook gebruik van de 0,78x vergroting die de zoeker biedt

Prijs en beschikbaarheid

De Sony A7S II is vanaf november 2015 verkrijgbaar en krijgt een adviesprijs van 3400 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van ruud@oterdoom.com

laat maar snel wat meer info zien vr. gr. ruud