We kunnen de beslissing van Olympus om de OM-D-sensor in de PEN E-PL5 en de PEN E-PM2  te monteren alleen maar toejuichen. De nieuwe beeldchip heeft een veel hoger dynamisch bereik en presteert daarnaast veel beter bij hoge iso-waarden dan de sensoren in de huidige PEN-camera's. Met de nieuwe sensor kunnen de twee nieuwe PEN-modellen de strijd met de concurrentie met de grotere aps-c-sensoren weer aan.

OLympus E-PL5

Geen opvolger voor de PEN E-P3

Een opvallende afwezige is een opvolger van de E-P3. Wellicht heeft Olympus dit model laten vallen ten faveure van de OM-D. Dat wordt onderstreept door een op het oog wat meer geavanceerde E-PL5.

E-PL5

Olympus PEN E-PL5

Zo heeft de nieuwe PEN E-PL5 dezelfde afneembare gripjes als de E-P3 en ook een touchscreen is aanwezig. Net als bij de E-P3 kun je ook bij de nieuwe E-PL5 scherpstellen en foto's maken door op het scherm te tikken. Het lcd is ook kantelbaar, je kunt het scherm 180 graden omhoog klappen zoals ook de Sony NEX-F3 en 5R dat kunnen. Het scherm beschikt over 460.000 beeldpunten.

M.Zuiko Digital ED 17 mm f/1.8

Olympus maakt ook bekend te werken aan een 17mm f/1.8. Zie het niet als de opvolger van de 17mm f/2.8 pancake, die blijft in het assortiment. De nieuwe, lichtsterkere variant is van een ander kaliber en zal een plaatsje vinden tussen de 12mm f/2 en de 45mm f/1.8. We verwachten een hoogwaardig objectief met een prijskaartje dat daarbij zal passen. We moeten nog even afwachten, begin 2013 zal de 17mm f/1.8 op de markt verschijnen.

Na de presentatie gingen we 'hands-on' met de nieuwe camera's, ook met de nieuwe 17mm f/1.8 die nog in ontwikkeling is!

Filmen

Zo'n kantelbaar scherm komt ook erg goed van pas bij filmen, weten we uit ervaring. De filmfuncties van de E-PL5 zijn vergelijkbaar met die van de OM-D. Je kunt filmen in full hd in mov-formaat met 30 bps. Handig is de digitale zoom, waarmee je tot vier maal dichter op je onderwerp kan komen zonder dat je aan resolutie inlevert.

Olympus PEN E-PM2

Niet alleen de PEN Lite, ook de PEN Mini kreeg en update. Voor het overgrote deel is de E-PM2 gelijk aan de E-PL5. Zo heb je de beschikking over dezelfde sensor, dezelfde processor en ook het touchscreen met touch-af is aanwezig. Het grootste verschil is dat je dit scherm bij de E-PM2 niet kunt kantelen. Verder missen de verwisselbare greepjes.

E-PM2

Prijs en verkrijgbaarheid

Een kit bestaande uit de E-PL5 en 14-42mm gaat 699 euro kosten. Ben je iets minder veeleisend en voldoet de E-PM2 ook aan je wensen, dan kun je 100 euro in je zak houden. Of natuurlijk uitgeven aan die leuke nieuwe 15mm f/8! Vanaf eind oktober zijn de nieuwe PEN's bij de fotowinkels te vinden.