GoPro komt met drone en vr-mount, Google met Jump

Thomas Kouveld 1963
GoPro werkt aan een eigen quadcopter en een vr-mount. De drone moet in de eerste helft van 2016 verschijnen, de mount nog in 2015. Google werkt ondertussen aan Jump, een vr-apparaat met wel zestien GoPro-camera's.

Er werd al langer over een komst van een GoPro-drone gespeculeerd en nu is de kogel officieel door de kerk. Op 28 mei 2015, tijdens het jaarlijkse re/code-evenement, noemde CEO Nick Woodsman drones de ultime accessoire voor GoPro-actioncams. Het wordt volgens hem tijd dat de fabrikant met een eigen quadcopter komt.

Woodsman maakte nog geen prijs bekend voor de drone, maar benadrukte dat GoPro zich op consumenten richt. Het is dus onwaarschijnlijk dat het toestel duurder wordt dan bijvoorbeeld een DJI Phantom.

DJI Phantom III

De aankondiging van een GoPro-drone komt niet lang na de aankondiging van de DJI Phantom III. DJI heeft wat stof doen oplaaien door ervoor te kiezen om voorlopig nog geen Phantom III's te verkopen zonder ingebouwde camera. Er kan dus geen GoPro onder de nieuwe generatie drones gemonteerd worden, waardoor de actioncam buitenspel staat.

Ook worden de camera's van DJI steeds geavanceerder; de Phantom III Professional komt met een ingebouwde 4K-camera, waardoor DJI en GoPro steeds meer in elkaars vaarwater komen.

Six-Camera Spherical Array

Naast de komst van een drone, liet Woodsman ook de Six-Camera Spherical Array zien. Deze bal-vormige behuizing heeft plaats voor zes GoPro's.


Foto © Asa Mathat | re/code

De beelden worden aan elkaar geknoopt via Kolor-software om vr-materiaal te maken, dat compatibel is met apparaten als de Oculus Rift, Microsoft HoloLens en Google Cardboard. GoPro nam Kolor over in april 2015. Het apparaat verschijnt in de tweede helft van 2015, een prijs is nog niet bekend. Tijdens het Re/code-evenement werd de volgende demonstratievideo gemaakt met de Array:

Google Jump

Op dezelfde dag presenteerde ook Google een vr-mount. Tijdens Google I/O was de Google Jump te bezichtigen. Deze rig, die wordt gemaakt in samenwerking met GoPro, maakt gebruik van maar liefst zestien GoPro Hero4-actioncams. Volgens Google zorgt de ingebouwde Jump-software voor betere 3d-perceptie en het aan elkaar naaien van de verschillende video's.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas