Geruchten rond specs Canon EOS 5D Mark IV

Thomas Kouveld 2839
De Canon EOS 5DS en 5DS R zijn net gepresenteerd en de nieuwe geruchten liggen alweer klaar. Dit keer gaat het om specificaties van een camera die de opvolger van de EOS 5D Mark III zou kunnen zijn. Het mysterieuze toestel heeft een 18-megapixelsensor en filmt in 4k.

In het artikel van Canon Rumors wordt gesproken over een spiegelreflexcamera die momenteel getest wordt. Van een modelnummer is geen sprake, al wordt er benadrukt dat het niet om de EOS-1D X Mark II gaat.

De camera in kwestie heeft een fullframe 18-megapixelsensor en een autofocussysteem met 61 'crosstype' autofocuspunten. Het isobereik loopt van 100 tot 204,800. Filmen kan in 4k-resolutie: het zou de eerste Canon-dslr zijn, sinds de EOS-1D C, met deze mogelijkheid. Daarnaast kan de camera tot 12 beelden per seconde maken. Voor opslag maakt het model gebruik van dual CFast geheugenkaarten.

Mocht het gerucht kloppen, dan wordt de EOS 5D Mark IV vooral interessant voor filmmakers. Canon gaat dan de concurrentie aan met de Sony A7S. Vooralsnog blijft het echter afwachten wat Canon verder gaat doen met de EOS 5D-serie.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van blijvendmoment

Bijzonder dat Innovatie vaak ver te zoeken is bij Canon. Ze kijken goed naar de concurrenten Sony, Fuji en Olympus om dat weer toe te passen in hun eigen camera. Jammer

afbeelding van Pim Geerts

Ach ja, zolang ze maar gewoon goed spul maken waar je van op aan kan.
Ik werk al 10 jaar met Canon en heb me al lang neergelegd bij alle innovatie.
Beter goed gejat dan slecht bedacht, zou ik zeggen. Als pro-user zit je niet te wachten op innovaties met kinderziektjes. :-)

afbeelding van john Berghorst.

Topkwaliteit daar niet van, maar o zo saai. Het ene model lijkt nog meer op het andere. Dertien in een dozijn. Iets meer variatie in vormgeving en uitvoering zou wenselijk zijn. Een paar modellen met een chroom of classic look moet toch kunnen. Wat dat betreft zijn ze erg conservatief bij Canon.

afbeelding van Tomnl

Innovatie wordt bedacht door de concurrentie om beter te worden dan de marktleider. Helaas zit die innovatie vol met kinderziektes zoals Pim al aangeeft. Neem bijvoorbeeld Apple, een degelijk merk, maar de android makers komen met Innovatie. Helaas werkt dat niet allemaal even goed. Dan liever een degelijk merk waar je op kunt vertrouwen. Velen gingen over naar Sony of Fuji film de afgelopen jaren. Nu zie je weer de trend dat ze massaal weer terug gaan naar het oude betrouwbare merk. Omdat het net even iets beter werkt. Ook al heeft het wellicht geen 500 miljoen ISO.....

afbeelding van R H Boks

Sony is inderdaad het merk van innovatie en de leverancier van uitstekende sensors, voor Nikon, Canon (compacts) en andere merken. Fuji innoveert ook maar is van huis uit toch een Medium Format merk (ik heb diversen Fuji 645 gehad) en de huidige Hasselblad H serie is eigenlijk een Fuji camera met super Fujinon objectieven. Een crossover is nu de huidige Hasselblad H-50C een camera met Fuji lenzen en elektronica en een sensor CMOS van Sony. Ik zou Sony niet betrouwbaar noemen in zijn camera lijn en filosofie en voor Fuji geld dat klein formaat een bijzaak is die ze groter willen maken.