'Fujifilm X-Pro2 krijgt 4K-filmfunctie'

Thomas Kouveld 2391
Parallel aan de opnieuw tot leven gewekte megepixelrace is ook de 4K-race in volle gang. Fujirumors heeft van een betrouwbare bron vernomen dat de filmfunctie van de Fujifilm X-Pro2 opnames in 4K-resolutie zal ondersteunen. Dezelfde bron claimt ook dat de opvolger van de X-Pro een nieuwe beeldprocessor krijgt, de EXR III.

Fujifilm is met de camera's in de X-serie nog geen grote speler in de videowereld. Dat komt mede door de X-Trans-sensor, die matig presteert als het op video aankomt. Tijdens Photokina 2014 gaf de fabrikant bij interviews met Imaging Resource en DPreview toe dat de sensor moeite heeft met filmopnames. Als het gerucht klopt, zou het kunnen dat Fujifilm de 4K-functie aangrijpt om die achterstand in te halen.

Nieuwe beeldprocessor

De EXR III-beeldprocessor moet daarbij helpen. Het uitlezen van de sensor moet sneller, aldus Fujifilm. Als de Fujifilm X-Pro2 4K-opnames kan maken, zal dat niet alleen meer van de sensor eisen, maar ook van de beeldprocessor. Om de grotere beelden te verwerken en tegelijkertijd ruis en moiré weg te werken, is een krachtigere processor nodig.

Megapixels

Volgens geruchten verschijnt de Fujiilm X-Pro2 aan het einde van 2015. Wat voor sensor precies gebruikt gaat worden in de camera is nog niet bekend, maar de fabrikant vertelde tijdens het interview met DPreview dat er druk wordt gewerkt aan een sensor met meer megapixels. Daarnaast kan de camera vermoedelijk gebruik maken van twee SD-geheugenkaarten en behoort wifi tot de mogelijkheden.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas