Twee weken geleden werden we door Fujifilm al verrast met een roadmap met de XF-objectieven voor het komende jaar, nu worden we getrakteerd op twee plaatjes van de 14mm f/1.8 en de 18-55mm f/2.8-4 OIS. De afbeeldingen, die door @fujiguys op Twitter zijn verspreid, gaan vergezeld van wat summiere informatie over de objectieven.

Fujfilm Roadmap
Met deze roadmap liet Fujifilm twee weken eerder zien hoe de nabije toekomst van het X-Pro1-systeem er uit ziet.

XF 14mm f/2.8 R

Met een effectief brandpunt van 21mm hoopt Fujifilm liefhebbers van architectuur- en landschapsfotografie voor zich te winnen. In tegenstelling tot de huidige drie objectieven voorziet de Japanse fabrikant de nieuwe 14mm van een afstandschaal, zodat snel handmatig scherpstellen eenvoudiger wordt. Opvallend is het grote formaat van het objectief, de XF 14mm f/2.8 R lijkt net zo fors als de huidige 35mm f/1.4. Op de roadmap die twee weken eerder bekend werd, is een veel kleiner objectief te zien. Om ons nog wat langer in spanning te houden, wordt er geen melding gedaan van het gewicht of de afmetingen.

Fujifilm XF 14mm

XF 18-55mm f/2.8-4 OIS

Net als voor de meeste dslr's, komt er ook voor de Fujifilm X-Pro1 een 18-55mm-standaardzoom. Verwacht geen voordelig objectief met een kunststof behuizing en middelmatige prestaties, de XF 18-55mm f/2.8-4 OIS belooft een zeer interessant objectief te worden. We gaan uit van een zeer degelijke metalen behuizing en we verwachten dat het ook met de beeldkwaliteit wel snor zal zitten. Optische stabilisatie en een relatief grote maximale lensopening moeten het fotograferen bij weinig licht eenvoudiger maken. Zowel de 18-55mm als de 14mm zullen volgens Fujifilm binnenkort officieel gepresenteerd worden.

Fujifilm XF 18-55mm OIS