Maandag 1 oktober is fotograaf Huub van der Put (47) overleden. Op zijn website, waar het ziekteproces van dag tot dag te volgen was, lezen we het volgende:

'Lieve allemaal, vanochtend vroeg is Huub rustig ingeslapen.
Huub is vrij van zijn lichaam dat hem al zo lang in de steek liet.
In liefde hebben wij elkaar losgelaten , in liefde ontmoeten wij elkaar.

Marije en haar mannen.'

Amyotrofe laterale sclerose

Begin 2010 werd bij Huub amyotrofe laterale sclerose (ALS) geconstateerd, een slopende en chronische spierziekte. ALS is een ongeneeslijke ziekte die er in razend tempo voor zorgt dat spieren verslappen, totdat ook de ademhalingsspier er mee ophoudt. De levensverwachting van ALS-patiënten is slechts anderhalf tot drie jaar.


Huub en zijn vrouw Marije - Foto © Joost van den Broek

Zelfportret

Toen Huub van der Put in februari 2010 voor een klein kwaaltje naar de dokter ging, maar daar te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was, had hij -zoals altijd- zijn camera bij zich. Hij maakte een zelfportret, nog verbaasd en geschokt van het nieuws. Vanaf die dag besloot hij het gehele ziekteproces vast te leggen. Eerst fotografeerde hij zelf, toen hij dit niet meer kon, namen zijn vrouw Marije en oudste zoon Sal het over.

The Mind is a Muscle

Daarnaast hebben 26 bekende fotografen Huub geportretteerd, waaronder Erwin Olaf, Joost van den Broek, Koos Breukel en Carli Hermès. Deze foto's resulteerden samen met het persoonlijke dagboek van Huub en zijn gezin in het boek en de tentoonstelling 'The Mind is a Muscle'.

Huub van der Put laat een vrouw en twee zoons achter.


Foto © Erwin Olaf