Foto van dronken man op straat lijkt op Renaissance meesterwerk

Foto van dronken man op straat lijkt op Renaissance meesterwerk

Maarten Jacobi 2805
Een foto van een dronken man op straat, een groepje mensen in de achtergrond en politieagenten die een man in bedwang houden, doet het goed op Twitter. De compositie van de foto, die werd gemaakt in Manchester tijdens oud en nieuw, doet zelfs veel mensen denken aan een schilderij uit de Renaissance.

De foto laat een uitgebreid tafereel zien, met in elke hoek wel een interessant onderwerp, terwijl er toch sprake is van symmetrie en lege ruimte. Hoewel de foto op het eerste gezicht wat willekeurig lijkt, is het waarschijnlijk dat er goed is nagedacht over de compositie.


Foto © Joel Goodman

 

Gulden snede

Als we bijvoorbeeld een schema van de gulden snede erover heen leggen wordt duidelijk waarom het zoveel weg heeft van een schilderij uit de Renaissance:

De compositie blijkt uitstekend getimed te zijn om precies aan deze eeuwenoude vlakverdeling te voldoen. Natuurlijk spelen ook veel andere factoren mee die deze foto voor veel mensen interessant maken, zoals de uitdrukkingen van de verschillende personen en het licht.

Op Twitter, waar de foto al snel 28000 keer werd geretweet en omgedoopt is tot 'The Creation of Manchester', besloot men om er in Photoshop zelf een schilderij van te maken:

Eerder zagen we ook al foto's van Rusland die doen denken aan impressionistische schilderkunst.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Anita Jansen

De kwalificaties bij dit artikel zijn schromelijk overdreven: 'meesterwerk', en 'schilderij uit de Renaissance'...? Of heeft de maker dit tafereel in scene gezet? Ondanks de graphic met de vlakverdeling vind ik het nog steeds een rommelig geheel, en van de personen die het meest van voren staan is niet eens het gezicht te zien, en van de voorste persoon zien we alleen de rug (lelijke jas) en de achterkant van de helm. De renaissance kenmerkt zich onder andere juist door mooie gezichten in chiaroscuro... Leuk bedacht om een middelmatige foto interessanter te laten lijken, maar de vergelijking met een renaissancekunstwerk gaat volkomen mank!