Foam - Agenda 2014

Redactie DIGIFOTO Pro 2901
Foam_Fotografiemuseum maakt de voorlopige agenda voor 2014 bekend. Het programma is nog niet definitief, maar het fotomuseum weet al wel diverse namen te melden die dit jaar uitgebreid in de schijnwerpers zullen staan.

Persbericht:

Voor 2014 is het tentoonstellingsprogramma nog niet definitief maar er staat al een flink aantal namen op het programma:

William Klein - 20 december 2013 t/m 12 maart 2014

Tot en met 12 maart 2014 toont Foam een unieke overzichtstentoonstelling van William Klein. Het volledige museum staat in het teken van leven en werk van deze legendarische fotograaf, cineast en ontwerper. De carrière van William Klein (1928) omspant ruim zestig jaar. Zijn werk is van immense invloed geweest op de fotografie van de tweede helft van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling is ruim aandacht voor het baanbrekende werk dat Klein maakte in New York in de jaren vijftig. Eveneens is werk te zien gemaakt in Rome, Moskou en Tokyo. Zijn werk voor Vogue laat zien dat Klein een groot vernieuwer was op het gebied van de modefotografie. Naast zijn vroege experimenten met abstracte fotografie zijn in Foam ook de beschilderde en monumentale contactafdrukken te zien die hij de laatste decennia maakte. In de bibliotheekruimte Foam 3h wordt een selectie getoond van de speelfilms en documentaires die Klein maakte. Dit unieke overzicht van William Klein is samengesteld door Foam en is alleen in Amsterdam te zien.

Foam Klein
Gun 1, NY 1955 (painted 2005) © William Klein

Richard Mosse – The Enclave - 21 maart t/m 1 juni 2014

The Enclave van Richard Mosse is een monumentaal multimediaproject dat voor het eerst werd getoond tijdens de laatste editie van de Biënnale van Venetië. De installatie bestaat uit zes grote projectieschermen die de burgeroorlog in Kongo representeren, geschoten met infraroodfilm speciaal ontwikkeld voor camouflagedetectie. Het resultaat is een zinderend, psychedelisch junglelandschap in fel magenta. Naast de filminstallatie wordt ook fotografisch werk getoond.

In 2012 reisde Richard Mosse met zijn medewerkers Trevor Tweeten en Ben Frost door het oosten van de Democratische Republiek Kongo en infiltreerden in conflictgebieden. In deze gebieden waar gewapende rebellen opereren zijn hinderlagen, massamoorden en systematisch seksueel geweld aan de orde van de dag. The Enclave is een poging van Mosse om oorlogsfotografie op een alternatieve manier te presenteren. Het is een zoektocht naar een adequate strategie om de vergeten Afrikaanse tragedie, waarin volgens het International Rescue Committee tenminste 5,4 miljoen mensen werden gedood als gevolg van de strijd die sinds 1998 woedt in het oosten van Kongo, onder de aandacht te brengen.

Mosse
Platon, 2012 © Richard Mosse

Taiyo Onorato & Nico Krebs - 21 maart t/m 11 mei 2014

In 2013 wonnen Taiyo Onorato & Nico Krebs (Zwitserland, 1979) de Foam Paul Huf Award 2013. Onderdeel van de prijs is een tentoonstelling bij Foam. De jury was onder de indruk en stelde unaniem: 'In hun werk herkennen wij zowel een speelse als diepgaande omgang met thema’s die raken aan de essentie van de fotografie. Als ware illusionisten die met opzet de grenzen van het medium tarten, betrekken Onorato&Krebs op bekwame wijze het publiek bij hun werk en brengen iets van de magie over die aan de basis ligt van het maken van fotografische beelden.'

Sinds 2003 werken Onorato & Krebs aan uiteenlopende projecten op het snijvlak van fotografie, beeldhouw- en installatiekunst. Met hun werk leveren ze intelligent maar vaak ook ironisch commentaar op de fotografiegeschiedenis, op de aard van een foto, op de werking van camera’s en de rol van de fotograaf. Weinig blijft onaangeraakt in hun complexe, maar toch toegankelijke werk waarin realiteit botst met fictie en humor samenvalt met ernst.

De rijzende sterren Onorato & Krebs toonden hun werk voor het eerst in Foam in 2012. Na het winnen van de Foam Paul Huf Award is het duo wederom uitgenodigd een tentoonstelling te maken in Foam, dit keer met nieuw werk. Dit werk is in voorbereiding en wordt een combinatie van fotografie, site specifiek werk en film. Een spannende, niet te missen tentoonstelling.

Potsdammer
Potsdammer, 2011 © Taiyo Onorato and Nico Krebs

Kaveh Golestan – The Citadel - 21 maart t/m 4 mei 2014

Kaveh Golestan (1950-2003) was een belangrijke Iranese documentairefotograaf en een pionier in straatfotografie. Zijn fotografie heeft het werk van vele generaties kunstenaars uit Iran significant beïnvloed maar in Europa is er tot op heden weinig aandacht voor zijn werk.

Kaveh Golestan - The Citadel presenteert 45 vintage foto's van vrouwen die in de Citadel van Shahr - e No, de rosse buurt van Teheran, tussen 1975-1977 gefotografeerd zijn. Naast deze foto’s worden in de tentoonstelling ook de originele dagboeken van Golestan, artikelen en films getoond.

De tentoonstelling laat verloren herinneringen aan de Citadel van Shahr - e No in Teheran tot leven komen. Volgens de 'fatwa', uitgesproken door Ayatollah Khomeini, werd de wijk na de overwinning van de revolutie in 1979 binnen enkele dagen gesloopt en verbrand. Een deel van de werkende dames werden verbrand en anderen werden geëxecuteerd in juni/juli 1980. De onthullende foto’s die Kaveh Golestan maakte in de jaren 70 zijn de enige herinneringen aan deze vrouwen en aan de stedelijke ruimte van de Citadel.

Kaveh Golestan - The Citadel, is het eerste onderdeel van een lopend archiefproject van curator Vali Mahlouji. Archaeology of the Final Decade onderzoekt het artistieke milieu en de intellectuele omstandigheden van het laatste decennium - het prerevolutionaire moment - in Iran. Het doel is om aandacht te vragen voor de foto’s en documenten die in Iran politiek verboden zijn, maar cultureel van groot belang zijn.

Golestan
Portrait of a Woman, from Shahr-e No Teheran 1975-1976 © Kaveh Golestan / Courtesy Kaveh Golestan Estate

Foam 3h: Ola Lanko - All year round - 21 maart t/m 14 mei 2014

Ola Lanko presenteert een nieuw project dat de notie van tijd op een ongewone wijze onderzoekt en representeert. Haar werk bestaat uit 356 fotowerken die een letterlijk retrospectief bieden op een jaar. Het project wordt gepresenteerd als een ruimtelijke installatie die zowel de mogelijkheid biedt de tijd en het verstrijken ervan te ervaren als momentum, maar ook als een continu en repetitief proces waar dag, nacht, natuur- en weersomstandigheden elkaar organisch afwisselen. In het project combineert Lanko het mechanische rationalisme van de camera met een romantisch besef over vergankelijkheid.

Ola Lanko
March – October © Ola Lanko

Foam Works - 16 mei t/m 6 juli 2014

Sinds een aantal jaren werkt Foam aan het aanleggen van een eigen collectie, die inmiddels bestaat uit een zeer diverse verzameling foto’s. De omvang van de collectie is momenteel dusdanig dat deze zich goed leent voor een tentoonstelling. In mei presenteert Foam met trots deze unieke eigen collectie, waarbij de focus ligt op werk van internationale, jonge, getalenteerde fotografen.

Daisuke Yokota  - 16 mei t/m 6 juli 2014

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen Unseen en The Outset Exhibition Fund. Tijdens Unseen 2013 werd Daisuke Yokota (b. 1983, Japan) door een internationale jury geselecteerd als meest veelbelovende fotograaf van de beurs en beloond met een tentoonstelling in Foam. Daisuke Yokota behoort tot de jonge generatie Japanse fotografen met een heel uitgesproken fotografische benadering. Aan zijn vervreemdende en mysterieuze foto’s in zwart-wit voegt hij verschillende lagen toe door manipulatie (fotokopiëren, photoshop en herfotografie) en interventies die zijn foto’s een tactiele en poëtische kwaliteit verlenen. Hij onderzoekt de fotografische representatie van duur en de beleving van tijd onder invloed van effecten ontleend aan muziek zoals vertraging en echo.

Yokota leeft en woont in Tokyo. Hij maakte dit jaar tevens onderdeel uit van de selectie van de Foam Talents, gebaseerd op de wereldwijde oproep aan jonge fotografen onder de 35 jaar door Foam Magazine.

Foam 3h: Jan Rosseel – Belgische herfst - 11 juli t/m 10 september 2014

In het najaar van 1985 kwam een abrupt einde aan een reeks bloederige overvallen op Belgische supermarkten. Een groep van onbekende criminelen, de ‘Bende van Nijvel’ genoemd, was verantwoordelijk voor de vreselijke misdaden. Tussen maart 1982 en november 1985 pleegde de Bende van Nijvel 23 overvallen. Achtentwintig mensen lieten hierbij hun leven. Ondanks uitvoerig politieonderzoek, een uitgebreid dossier van drie miljoen pagina’s, gevonden bewijsmateriaal en verslagen van getuigen, zijn de daders nooit opgepakt en de aanslagen nooit opgehelderd. Deze periode van gewelddadigheden wordt gezien als één van de donkerste pagina's uit de Belgische geschiedenis.

Nu, bijna dertig jaar later, zijn de daders nog steeds niet gevonden, is hun identiteit onbekend en is het politieonderzoek niet afgerond. Over twee jaar verjaart het onderzoek.

Fotograaf Jan Rosseel (Brussel, 1979) bouwde zijn verhaal, dat hij verbeeldt in zijn foto’s, op uit geleende herinneringen en het collectieve geheugen. Voor Foam 3h zal Rosseel een speciale installatie maken die de vluchtige aard van herinneringen benadrukt.

Larry Clark, Tulsa - Teenage Lust - 6 juni t/m 31 augustus 2014

Foam presenteert twee befaamde en tegelijkertijd controversiële projecten van fotograaf en filmmaker Larry Clark. Tulsa (1971) en Teenage Lust (1983) zijn gebaseerd op Clarks eerste publicaties waarin zijn fascinatie voor jongerencultuur centraal staan. Daar waar Tulsa vooral autobiografisch is, volgde hij in Teenage Lust een groep jongeren waarvan het leven volledig in het teken stond van ‘sex, drugs en rock and roll’. Deze projecten veroorzaakten destijds grote commotie vanwege de expliciete beelden, maar kregen ook, mede daardoor, een iconische status.

De tentoonstelling bestaat uit vintage foto’s afkomstig van de Olbricht Collection, Essen. Naast de foto’s worden ook enkele films van Clark getoond.

Fashion Photography Next - 11 juli t/m september 2014

Een groepstentoonstelling met werk van de nieuwe garde jonge internationale fotografen die werken voor tijdschriften als Dazed & Confused en Another Woman. Een dynamische en gevarieerde tentoonstelling waarin hun werk als creatieve en onafhankelijke beeldmakers centraal staat, evenals de dynamiek tussen vrij werk en werk in opdracht.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie bij Thames & Hudsen, samengesteld door Magdalene Keaney, tevens curator van de tentoonstelling in samenwerking met Foam.

Anouk Steketee & Eefje Blankevoort – Love Radio - 11 juli t/m 7 september 2014

In voorbereiding.

New Constructivists. Repositioning American photography (werktitel) - 5 september t/m 10 december 2014

Foam presenteert de eerste groepstentoonstelling van een aantal jonge Amerikaanse en Canadese fotografen en kunstenaars die beschouwd kunnen worden als de voorhoede op het gebied van de toepassing van fotografie. Hun werk is heel divers, de belangrijkste onderlinge relatie is dat zij het beeld als een constructie benaderen. Van een uiterst geavanceerde digitale beeldtaal tot een analoge en materiële benadering, laat hun werk zich niet eenvoudig onder een noemer vangen. Men kan zich zelfs afvragen of er van fotografie nog wel sprake is. Het werk van deze beeldmakers roept vele vragen op waarvan de voornaamste wellicht de toekomst van het medium betreft.

JH Engström - 5 september t/m 10 december 2014

In voorbereiding.

Winnaar Foam Paul Huf Award 2014 - 12 september t/m 26 oktober 2014

Nog niet bekend.

Vivian Maier, Street Photographer - 31 oktober t/m eind januari 2015

Overzichtstentoonstelling van het werk van een vrouwelijke straatfotograaf wiens indrukwekkende oeuvre pas tegen het einde van haar leven ontdekt werd en toen een wereldwijde sensatie veroorzaakte. Vivian Maier (B. New York 1926 – 2009) was gedurende haar hele werkzame leven professioneel nanny. In haar vrije tijd documenteerde ze het leven in grote Amerikaanse steden zoals New York en Chicago en liet een indrukweekend oeuvre na van 100.000 negatieven. Naast fotografie, maakte ze talloze film- en geluidopnames op straat. De tentoonstelling bevat werk vanaf de jaren ‘50 t/m ’80, zowel zwart-wit als kleur, en filmmateriaal.

Openingstijden & Info

  • Open dagelijks van 10.00 – 18.00 uur / do & vrij geopend tot 21.00 uur
  • Toegang: € 8.75 (kinderen tot 12 jaar gratis) – NB: Toeslag William Klein tentoonstelling: € 1,25
  • Studenten / 65+: € 5.00
  • Stadspas / cjp: € 3.00
  • Museumjaarkaart / I amsterdam card: gratis
  • Website: www.foam.org
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie