Flitsfotografie in de golven – Een uniek kijkje in de tunnel

Flitsfotografie in de golven – Een uniek kijkje in de tunnel

Maarten Jacobi 1939
Vanuit de tunnel van immens grote golven heeft de jonge fotograaf Leroy Bellet een unieke serie foto’s van surfers geproduceerd. Hoewel er al eerder vanuit dit perspectief is gefotografeerd, kwam Bellet op het idee om hierbij flitsfotografie te gebruiken. Hij gebruikte een Nikon D810, Nikkor 16mm f/2.8 fisheye en Nikkor SB-910 Speedlight.

Om de foto’s te maken gebruikte Bellet de ‘double tow’-techniek, ooit bedacht door fotograaf Laurent Pujol. Hierbij wordt de fotograaf door een jetski vooruit getrokken terwijl hij in de golf de surfer achtervolgt. Door daarbij gebruik te maken van een externe flitser is het mogelijk om de surfers van achter te belichten, wat ideaal is om bijvoorbeeld foto’s bij schemerlicht te maken.

Bescherming in de tunnel

Om ervoor te zorgen dat alle apparatuur beschermd bleef, maakte Bellet gebruik van de Aquatech Elite D810 als waterdichte behuizing voor de Nikon D810 en de Aquatech Strike 910 Speedlight voor de externe flitser. Verder zijn de meeste foto’s gemaakt met een iso-waarde van 800, een sluitertijd van 1/800sec en een diafragma van f/5.6. Tot slot gebruikte Bellet de externe flitser op volle kracht en op 17mm (zo wijd mogelijk).

Foto’s maken vanuit zo’n immense golf is niet makkelijk, vertelde Bellet aan PetaPixel; de hele reeks kostte hem uiteindelijk drie bezoeken aan het ziekenhuis en twee kapotte surfplanken. Ook nam het project in totaal vier maanden in beslag.
Het indrukwekkende resultaat is hieronder te bekijken. De foto’s zijn inmiddels op de covers terechtgekomen van veel internationale surfmagazines.


Foto's © Leroy Bellet

Voor meer foto's van Leroy Bellet kun je terecht op zijn website.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten