Voor de EF 40mm f/2.8 STM maakt Canon gebruik van een nieuwe STM-stappenmotor en focus-by-wire-techniek. Er is dus geen mechanische connectie tussen de scherpstelring en het focusmechanisme. Op zich een prima systeem, want als het werkt dan is er niets op aan te merken. Berg je de 40mm echter op terwijl de scherpstelling niet naar oneindig is gedraaid, dan is er een kans dat de autofocus niet meer werkt als je het objectief uit je tas haalt. Canon omschrijft het probleem als volgt:

  • Als er druk wordt uitgeoefend op de lensbuis terwijl het objectief aan de camera is bevestigd (of als het objectief aan de camera is bevestigd, en met bevestigde lensdop in een tas wordt vervoerd), werkt de autofocusfunctie mogelijk niet meer.

Een oplossing is om het objectief van de camera af te halen en er weer op te zetten, of om de batterij uit je camera te halen. De scherpstelling voor het uitschakelen van de camera naar oneindig draaien helpt in de meeste gevallen om het probleem te voorkomen.

Firmware-update

Canon beloofde spoedig met een update te komen en inderdaad, ze zijn er vlug bij. Er schuilt echter een addertje onder het gras, want om de nieuwe firmware te kunnen toepassen op het objectief heb je een Canon 650D, 5D Mark III of 1D X nodig. Heb je niet de beschikking over een van deze toestellen, dan zul je de 40mm moeten opsturen naar Canon. Daarvoor kun je bellen of mailen met de serviceafdeling van Canon.

Canon 40mm update