Eerste testresultaten Samyang 135mm f/2.0 ED UMC indrukwekkend

Thomas Kouveld 3748
Het Koreaanse Gear for Image heeft de nieuwe Samyang 135mm f/2.0 ED UMC uitgebreid getest. In een een-op-eenstrijd mag de Samyang het opnemen tegen de Canon 135mm f/2.0L USM. De resultaten zijn indrukwekkend.

De Samyang 135mm f/2.0 ED UMC wordt stevig aan de tand gevoeld door het objectief tegenover de Canon EF 135mm f/2.0L USM te zetten. Het Canon-objectief is een klassieker en kost bijna het dubbele.

Optische constructie

Qua constructie lopen de objectieven enigszins uiteen. De Samyang bevat 11 elementen in 7 groepen, terwijl de Canon 10 elementen in 8 groepen heeft. Verder maakt de Canon gebruik van twee UD-elementen en de Samyang van een ED-element. Het grootste verschil tussen beide objectieven zit in de scherpstelling: het Samyang objectief is volledig handmatig, het Canon-objectief heeft een USM-autofocusmotor.

Testresultaten

Samyang weet in de test van Gear for Image te imponeren. Zowel op het gebied van scherpte, resolutie als het onderdrukken van chromatische abberatie wint Samyang's 135mm het van de Canon. Vooral met het diafragma wijd open zijn de verschillen goed te zien. De objectieven zijn getest op een Canon EOS 5D Mark II.

Leeftijd

Daarbij mag opgemerkt worden dat het Canon-objectief bijna twintig jaar oud is. Zodoende is de test een interessante weergave van de vooruitgang van objectieven door de jaren heen. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de vergelijking niet helemaal eerlijk is. Echter, ook tegenover de recentere, zij het minder legendarische, Sony ZA 135mm f/1.8 staat de nieuwe Samyang zijn mannetje.

Prijs en beschikbaarheid

De Samyang 135mm f/2.0 ED UMC is leverbaar vanaf februari voor een adviesprijs van 529 euro. Ook is er een 135mm T2.2 VDSLR-versie, die kost 579 euro. Eerst verschijnen er varianten met Canon EF-, Nikon F-, Sony E- en Micro Four Thirds-vatting. Later komen er ook varianten voor Sony A, Pentax K, Fujifilm X, Canon EF-M en Samsung NX.

Links de Samyang 135mm f/2.0 ED UMC, rechts de VDSLR T2.2-uitvoering

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Pim Geerts

Zijn deze testresultaten ook ergens te zien? Ik ben wel benieuwd nu!

afbeelding van Julian

Klik hier voor de test.

De link staat ook in het artikel. Deze is nu wat duidelijker gemaakt.

afbeelding van Pascal ks

Link werkt helaas niet, ik word verwezen naar google vertalen en pagina wordt niet geladen.