Easter Rising 1916 tentoonstelling in Londen

Easter Rising 1916 tentoonstelling in Londen

Maarten Jacobi 749
In The Photographer's Gallery in Londen vindt binnenkort de Easter Rising 1916 tentoonstelling plaats. Een grote collectie nooit eerder vertoonde foto's van deze Ierse opstand zijn tussen 22 januari en 3 april 2016 te bezichtigen.

Het is inmiddels honderd jaar geleden dat de gewelddadige Easter Rising plaatsvond in Londen, een opstand van de Ierse bevolking voor de Ierse onafhankelijkheid. De opstand, die begon rond Pasen en weken aanhield, wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Ierse geschiedenis.

Easter Rising 1916 in Photographer's Gallery

De Eastern Rising 1916 tentoonstelling bevat tachtig foto's uit de priv├ęcollectie van Sean Sexton. Volgens The Photographer's Gallery is de helft van de foto's nog nooit eerder vertoond, deels ook door de censuur die lange tijd heerste.

De tentoonstelling geeft een beeld van de rol van fotografie tijdens deze belangrijke historische gebeurtenis. Het laat zien hoe de foto's door zowel de Ieren als de Britten gebruikt werden voor propagandadoeleinden, en op welke wijze censuur werd toegepast.

Easter Rising 1916

Easter Rising 1916 is van 22 januari tot en met 3 april 2016 te bezichtigen in The Photographer's Gallery in Londen. Eerder had dit museum een expositie over misdaadfotografie.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten