Eames & Hollywood: fifties setfotografie door Ray en Charles Eames

Eames & Hollywood: fifties setfotografie door Ray en Charles Eames

Jasper van Bladel 885
Ray en Charles Eames zijn vooral bekend als ontwerpers en architecten. Toch hebben ze ook gewerkt met het medium fotografie. In Brussel is nu een tentoonstelling te zien met daarin foto’s die het duo maakte op de filmsets van Billy Wilder in de jaren vijftig.

Niet veel mensen zullen weten dat het ontwerp-duo ook foto’s maakte. De foto’s van de filmsets van Billy Wilder, het middelpunt van deze tentoonstelling, zijn gemaakt door Charles. 240 onbekende en nog nooit gepubliceerde foto’s zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Eames & Hollywood’ in Brussel.

Wilder was een goede vriend van het echtpaar en nodigde hen vaak uit op zijn opnamelocaties. Andersom was Wilder te gast tijdens de huwelijksreis van het ontwerpersechtpaar. Billy Wilder, die drie Oscars ontving, maakte mijlpalen en blockbusters als Sunset Boulevard (1950), The Seven Year Itch (1955), Some Like it Hot (1959) en The Apartment (1960).

September

Een grote selectie filmsetfoto’s van Eames is te zien in Art & Design Atomium Museum in Brussel. Dat museum richt zich op kunst en design uit de twintigste eeuw. De tentoonstelling loopt al en is nog tot 4 september van dit jaar te zien in de Belgische hoofdstad.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper