DJI Phantom 3-drones

DJI kondigt Phantom 3-drone met 4K-camera aan

Thomas Kouveld 2950
Drone-fabrikant DJI introduceert een nieuwe telg in de populaire Phantom-reeks. De Phantom 3 komt in twee varianten, beide met ingebouwde camera. De Professional-uitvoering heeft een 4K-camera aan boord, de DJI Phantom 3 Advanced heeft een 1080p-camera.

De DJI Phantom 3 wordt in twee uitvoeringen uitgebracht. Het uiterlijk blijft grotendeels gelijk aan de DJI Phantom 2. In de DJI Phantom 3 Advanced zit een 1080p-camera die met 60 fps kan filmen. De Professional-uitvoering krijgt een 4K-camera met maximale framerate van 30 fps.

12-megapixelfoto's

Naast filmen kun je met de camera's van de Phantom 3-drones ook fotograferen. Zowel de 1080p- als de 4K-uitvoering leveren 12-megapixelfoto's af in jpg- of dng-formaat. De camera heeft een kijkhoek van 96 graden en een diafragma van f/2.8; de 1/2.3-inchsensor is volgens DJI lichtgevoeliger dan zijn voorgangers. Een drie-assige gimbal zorgt dat de camera stabiel blijft filmen.

Met de Phantom 3 maakt DJI een interessante wending. Waar het bij de voorgaande Phantom-drones nog mogelijk was om je eigen camera te monteren, zoals een GoPro, wordt de Phantom 3 voorlopig alleen met ingebouwde camera geleverd. In de faq-sectie van de Phantom 3-website geeft DJI expliciet aan dat de garantie vervalt als je besluit de camera te demonteren.

Engadget vroeg aan DJI om uitleg en kreeg te horen dat er 'ruimte is' voor meer uitvoeringen. Tot er een uitvoering zonder camera verschijnt, staat GoPro buitenspel en zitten gebruikers vast aan de meegeleverde camera's.

Vision Positioning en Lightbridge

Een nieuwe feature is het Vision Positioning-systeem. Hiermee kan de drone door middel van beeldsensoren aan de onderkant, zonder gebruik van gps, zijn positie behouden. Daarnaast biedt de Phantom 3 ondersteuning voor DJI Lightbridge, wat het mogelijk maakt om tot een afstand van twee kilometer live mee te kijken met de drone op je smartphone of tablet in 720p-resolutie.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe generatie DJI-drones moet in mei 2015 verschijnen. De DJI Phantom 3 Advanced en Professional kosten respectievelijk 1099 en 1399 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas