Dit vinden jullie van Sony versus Canon en Nikon

Dit vinden jullie van Sony versus Canon en Nikon

Maarten Jacobi 5886
Het was een gedurfde vraag deze week, waarin we jullie vroegen of Sony met haar goede A7-systeemcamera's een bedreiging vormt voor Canon en Nikon. Er werd flink gereageerd en gestemd! In dit artikel bespreken we de uitslag van de poll en gaan we enkele reacties langs.

De precieze vraag in de poll van vorige week was: Vormt Sony met de nieuwe A7-camera's een serieuze bedreiging voor Canon en Nikon? De vraag is bedacht naar aanleiding van het nieuws dat Sony dertien procent van de cameramarkt in handen heeft.

Hieronder staan de antwoorden die zijn gegeven, inclusief percentages:

  • Ja: 25,23%
  • Nee: 36,04%
  • Anders, namelijk: 38,74%

Sony versus Canon en Nikon meningen verdeeld

Uit de bovenstaande cijfers blijkt dat men best verdeeld is over Sony's positie op de cameramarkt ten opzichte van Nikon en Canon. Er werd kritisch gereageerd, zo kwam gebruiker Gilbert met de opmerking dat Canon en Nikon toch wel binnenkort zullen innoveren:

'Innovaties blijven doorgaan dus ik denk dat Canon en Nikon binnen niet al te lange tijd ook met een pro systeemcamera zullen komen waar je wel probleemloos de lenzen kunt gebruiken. Verder verwacht ik ook een hybride model met het gevoel van een dlsr en het gemak en techniek van een systeemcamera. Ik vind persoonlijk het compacte en digitale niet prettig en heb gekozen voor de Nikon D750, ook geen moment spijt van.'

Sony's revolutie

Aan de andere kant spreken voorstanders van de Sony camera's zelfs over een revolutie, waarbij we voorbeelden zagen van mensen die zijn overgestapt naar een Sony A7-camera. De camera werden geprezen vanwege de compactheid en goede prestaties. Zo schreef Robert-Hoogerbrug:

'De nieuwe A7 Serie is werkelijk een revolutie binnen de camera wereld, ben zelf overgestapt van Canon naar Sony A7II, de fullframe sensor is super. Daarbij de compactheid en laag gewicht is ideaal om de camera makkelijk mee te nemen. Overigens lang getwijfeld tussen de Nikon D750 en de Sony A7II uiteindelijk was compactheid/gewicht o.a. de doorslaggevende factor. De kwaliteit onderling is nagenoeg gelijk gezien dezelfde sensor. En daarbij is Sony de cameramarkt echt aan het innoveren, terwijl Canon en Nikon daar toch steken laten vallen.'

Niet voor sportfotografen

Ook waren er verschillende geluiden dat vooral de sportfotograaf niet snel zou overstappen op een Sony. Zo werd geschreven over de afwezigheid van 'weather sealing en nog geen rappe autofocus, daarmee blijft voor de sportfotograaf Canon en Nikon de keuze', aldus Rob Blank.

Ook de accuduur van Sony bleek voor sommigen een struikelblok, hoewel vaak werd aangegeven dat Sony op de goede weg zit. Er werd hierbij gesproken over de afwezigheid van kwalitatief hoogstaande objectieven, Kris van de Vijver mist bijvoorbeeld nog een goed 24-70mm f/2.8-objectief.

Sony's kennis

Een opmerkelijke toevoeging aan de discussie was de reactie van Hes van Schoonhoven, die schreef dat Sony mogelijk een voorsprong heeft op het gebied van een digitale systeemcamera vanwege Sony's 'achtergrond in elektronica ipv de traditionele halide-gebaseerde fotografie.'

Tot slot merkte RHBoks op dat Sony vooral een goede kennis heeft van sensoren, wat mogelijk de rest van de concurrentie buitenspel kan zetten: 'Niets belet Sony om een mirorless camera te maken met haar eigen 33x44 sensor uitgerust met Carl Zeiss objectieven, dat zou strategisch een behoorlijke duw zijn voor Hasselblad , Phase One, Leaf, Pentax en Leica S.'

Conclusie

Uit alle enthousiaste reacties bleek dat veel mensen hebben getwijfeld over de overstap van een Canon of Nikon naar Sony A7-camera. We zullen zien hoe de cameramarkt zich zal ontwikkelen en hoe Canon en Nikon zullen reageren op de uitstekende Sony A7-camera's.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Jan Schuurkes

Ik snap de opmerking over de 24-70 niet. Die bestaat wel degelijk voor deze Sony.

afbeelding van tommie

Dat is een F4 en in het artikel gaat het over een F2.8

afbeelding van Ton van Wessel

Geef mij maar een Fujifilm X-T1

afbeelding van Marco de Boer

Het grote voordeel van Sony, voor ons, is dat de sensoren op Nederlandse ASML machines wordt gebouwd.

Sony haalt op dit moment zijn winst uit de sensorbouw en zijn gamingdivisie. Het probleem is alleen dat het concern zo groot is, dat zelfs een zeer goed lopende camera/gamingdivisie niet voldoende is om het volledige bedrijf uit de rode cijfers te helpen.

Dat heeft inderdaad niks te maken met de technologie van de camera, maar wel degelijk met het feit of je een Sony camera wil of niet.
Als je nu een Samsung NX-1 hebt gekocht, dan heb je een probleem. Onderdelen zullen nog wel gemaakt worden, maar nieuwe objectieven niet zo snel, en zeker niet door derden.
Dat kan Sony dus ook overkomen.