Dit cameramerk is volgens jullie marktleider in 2021 – Canon, Nikon…of Sony?

Dit cameramerk is volgens jullie marktleider in 2021 – Canon, Nikon…of Sony?

Maarten Jacobi 2992
Vorige week vroegen we jullie welk cameramerk marktleider zou zijn in 2021. Hier werd druk op gereageerd en gestemd. Het werd een strijd tussen voornamelijk drie cameramerken: Canon, Nikon en Sony. Wie staat er op nummer 1 en waarom?

Het was een spannende poll met veel stemmen en reacties. Aangezien de camerawereld wordt voortgedreven door innovatie en nieuwe technieken, kan er een hoop veranderen. Daarom leek het ons interessant om jullie voorspelling te peilen: Welk cameramerk is in 2021 marktleider?

Leica, Panasonic, Pentax, Olympus

We beginnen bij de merken die het volgens jullie niet gaan worden. Met nul of een paar procent waren jullie vrij zeker van de zaak. Ook in de reacties onder de poll werden deze merken niet genoemd. Ergens ook logisch, omdat deze cameramerken nou eenmaal een piepklein aandeel hebben van de cameramarkt – bij elkaar zijn ze goed voor zo'n elf procent van de huidige markt. Kleine kans dus dat ze over vijf jaar toonaangevend zijn.

Fujifilm

Toch noemenswaardig is Fujifilm, die met 7,3 procent op de vierde plek staat. Het camerabedrijf heeft net drie nieuwe camera's aangekondigd, en is alom geliefd in de fotografiewereld. Hoewel Fujifilm geen marktleider zal zijn in 2021, dragen veel mensen dit cameramerk een warm hart toe.

Canon

Met 24.4 procent staat Canon op drie. Opvallend, omdat Canon op dit moment marktleider is. Stefan van der Wijst is ervan overtuigd dat Canon marktleider blijft, maar plaatst wel een kleine kanttekening: Mede afhankelijk van de volgende lichting camera's (5d 4, 1dx 2, 6d 2, 80d, Eos M) en of ze eindelijk eens gaan innoveren op het gebied van mirrorless camera's.

Ook gebruiker Honderd schrijft dat Canon op de korte termijn nog marktleider blijft: 'Voor “echte” camera’s is Canon al meer dan 10 jaar marktleider en op de korte termijn zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen.'

Nikon

Nikon staat met 25.3 procent op de tweede plaats. Wellicht komt deze kleine voorsprong op Canon door de indrukwekkende aankondigingen van de Nikon D5 en D500. Vooral de D500 kwam voor veel mensen als een verrassing en deed het goed.

Gebruiker honderd merkte terecht op dat Nikon en Canon vooral blijven inzetten op de spiegelreflexcamera's, die de komende jaren nog toonaangevend zullen zijn: 'Met de komst van de D5/D500 van Nikon en die van de 1DXII van Canon die naar verwachting binnenkort zal worden aangekondigd, geven Nikon en Canon aan dat het professionele segment voor de komende 4 jaar wat hen betreft nog DSLR’s zullen zijn.'

Ook Edward Tjon op Facebook hoopt dat Nikon marktleider wordt: 'Ik hoop Nikon als (tot nu toe tevreden) Nikon gebruiker, maar ik denk Sony en wellicht (ook) Fuji.'

Sony

De duidelijke winnaar, met 34.2 procent van de stemmen, is Sony. Dit cameramerk maakte de laatste tijd een geweldige indruk met de revolutionaire Sony A7 camera's. Ook de sensortechnologie die Sony in handen heeft is goud waard. Zo schrijft Ton Niessing: 'Sony levert in de toekomst zowel aan Nikon, Canon en aan zich zelf de sensoren! Op deze manier kunnen ze de gehele camera markt in handen krijgen.'

Over vijf jaar weten we meer…Inmiddels kun je ook stemmen in de nieuwe poll!

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Anoniem

Met 24.4 procent staat Canon op drie.
Nikon staat met 25.3 procent op de tweede plaats.

Wat voor rekenen hebben jullie gehad? 24.4 is toch minder dan 25.3!!

afbeelding van Martijn Hessels

Ja lees eens goed! 24,4 is minder dan 25,3. Gaat om wie het hoogste percentage hoor!! Dan klopt het helemaal!

afbeelding van RHBoks

Sony is de sensor maker: 24x36 voor zichzelf en Nikon, 33x44 voor Hasselblad,Phase One en Pentax en 41x54 voor momenteel alleen Phase One. En nu waarschijnlijk ook Olympus met een 3/4 sensor en verder de nog kleinere 1 inch voor Nikon en andere merken. Het is wachten of Fuji en Hasselblad de nieuwe Ultimate 41x54 sensor gaan gebruiken in een DSLR of Mirorless camera.

afbeelding van Ldtv

Mmm? Waarom is panasonic zo laag geëindigd? De gh4 is immers revolutionair. Ik denk dat sony inderdaad stuivertje wisselt met canon, maar panasonic behoort zeker tot de top 4!

afbeelding van Pim Geerts

Apple. Zij komen over 4 jaar met een postfocusing speldenknopsensor met de karakteristieken van Middenformaat en een iso tot aan de sterren. Directe links met social media en iSphere (nu iCloud). Alles in 'n apparaat waarmee je kan communiceren. Bellen is niet meer, de arrogantie van de telecoms heeft hen de das omgedaan. Zoiets denk ik. Sony maakt weer TV's

afbeelding van Jan Donckers

Vergelijking tussen spiegelreflex en systeemcamera? voor sommige toepassingen kan dat, voor mij zijn ze bedoeld voor verschillende toepassingen, hier en daar overlappen die toepassingen mekaar. De systeemcamera verbetert sterk. Ik zou ze (voorlopig) naast mekaar gebruiken elk in het gebied waar ze het beste in zijn. Elk systeem heeft zijn voor- en nadeel. Wat voor u het beste is hangt af van je soort fotografie en van wat je belangrijk vind.