Discussie omtrent Dutch Doc intendant losgebarsten

Redactie 644
Na een evaluatie van freelance curator Marc Prüst en fel commentaar van Noorderlicht-directeur Ton Broekhuis, voelde Dutch Doc intendant Annelies Kuipers zich genoodzaakt te reageren. De discussie omtrent haar positie begint pas.

In zijn evaluatie, tactisch op de helft van haar tweejarige termijn, liet Prüst zich niet al te positief uit over de intendant. Hoewel hij de website een mooie en sterke bron voor fotografie vindt, merkt hij vooral magere resultaten, ondoorzichtigheid en inefficiënte bestedingen op. 'De intendant is niet in staat gebleken boven zichzelf uit te stijgen en concreet te maken hoe in samenwerking met gevestigde instituten in Nederland de documentaire fotografie verstevigd kan worden', zo concludeerde hij.

Broekhuis

Toen Broekhuis vervolgens de Dutch Doc Awards ontsierde met een persbericht waarin hij kritiek uitte op zowel de organisatoren van de prijs, het Fonds BKVB en Dutch Doc zelf, was het hek van de dam. Hij schreef in het persbericht: “De intendant heeft nooit beargumenteerd waarom de bestaande infrastructuur niet zou voldoen. Er is met geen woord gesproken over ontbrekende inhoudelijke of logistieke expertise in het veld.” Ook beklaagt hij zich over de werkwijze: “Nieuwe impulsen met een groot financieel volume dienen te worden getoetst aan reële criteria. Ook ligt het niet voor de hand een centrale infrastructuur op te tuigen, terwijl de bemoeienis van het BKVB vooralsnog een horizon van twee jaar heeft.”

Reactie

Hoewel Kuipers in eerste instantie in de Volkskrant verbaasd reageerde, heeft zij nu een weloverwegen reactie geschreven. Naast haar uitleg over dat ze vanaf het begin af aan heeft gewerkt aan het leggen van een breed gesteunde basis voor Dutch Doc, reageert zij niet direct op de kritiek. Broekhuis liet in een reactie aan DIGIFOTO Pro eerder al weten “het enthousiasme van Fotodok te bewonderen, maar alsnog te twijfelen aan hun voortbestaan wanneer volgend jaar de subsidiekraan dichtgaat”, terwijl Kuipers hier al mee bezig was. “De intentie is een stevige infrastructuur neer te zetten en mezelf als intendant overbodig te maken, terwijl de initiatieven zelfstandig verder kunnen”, aldus de intendant.

Uitleg

Door de losgebarsten discussie realiseerde Kuipers zich wel “dat er een grote betrokkenheid is bij de ontwikkeling van de documentaire fotografie, dat mensen ambities hebben deze discipline verder te brengen en dat zij zich er vol voor inzetten.” Ze is daarvoor langsgeweest bij veel instanties en individuen voor input en voor reacties, met een programmadocument met zeven speerpunten als resultaat. Naar eigen zeggen werkten er mensen uit de vakwereld mee en “werd er enthousiast op gereageerd in een openbare bijeenkomst tijdens FotoFestival Naarden in 2009.”

Bijeenkomst

Kuipers vat in de reactie haar werkzaamheden samen, waarna ze uitlegt dat aan haar plannen “vanzelfsprekend vele keuzes en afwegingen ten grondslag liggen”, maar dat ze ondersteund wordt door een stuurgroep. Een directe reactie op de kritiek geeft zij dus niet, wellicht dat zij daarom samen met Ton Broekhuis een bijeenkomst organiseert waar zij “het gesprek open met elkaar kunnen voeren en waarbij ook andere betrokkenen hun plannen en ideeën kunnen inbrengen.” 

afbeelding van Redactie
Door: DIGIFOTO Pro

DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van DIGIFOTO