Digitale meetzoekercamera Konost FF zoekt investeerders

Thomas Kouveld 1695
De jonge startup Konost werkt aan digitale meetzoekercamera's. Het prototype van de Konost FF maakt gebruik van de Leica M-vatting, heeft een minimum aan knoppen en werkt alleen met handmatige scherpstelling. Het bedrijf is op zoek naar investeerders.

Konost is sinds 2011 bezig met FF, naar eigen zeggen 'the world's first true digital rangefinder'. De spiegelloze camera doet qua uiterlijk sterk aan de Leica T denken. Het toestel heeft een fullframe 20-megapixelsensor en kan gebruik maken van Leica-objectieven. Konost belooft uitstekende beeldkwaliteit.

Handmatig scherpstellen

Onder het mom van 'less is more' is de Konost FF minimalistisch uitgerust. De fotograaf kan sluitertijd, diafragma en iso instellen, meer niet. Verder zien we twee knoppen die waarschijnlijk bedoeld zijn om door foto's te bladeren. De fabrikant zegt een pure fotografie-ervaring te willen bieden door terug te gaan naar de tijd van de meetzoekers. Van autofocus is geen sprake; de gebruiker dient de zoeker en parallax te gebruiken om scherp te stellen.

Digitale meetzoeker

Het voornaamste verschil met huidige meetzoekercamera's is dat de Konost FF volledig digitaal werkt. Een aparte sensor en algoritme zorgen ervoor dat een tweede beeld in de zoeker of op het scherm wordt geprojecteerd. Dit in tegenstelling tot het gebruikelijke systeem, dat met spiegels en prisma's werkt.

Momenteel is de Konost FF nog in testfase. Naast de FF is het bedrijf van plan om nog twee modellen te maken: de Konost AP en Konost Junior. Deze camera's hebben een vergelijkbaar model, maar verschillen in sensorgrootte en gebruikte materialen. Konost zoekt naar partners en investeerders en denkt op korte termijn een development kit van de FF te kunnen leveren aan geïnteresseerde partijen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van R H boks

Ik zou dit concept toepassen rondom de sony 50MP 33x44 sensor tesamen met 4 objectieven: 28mm 2.8 (=22mm FF), 55mm 2.0 (=42mm FF) 160mm 4.0 (120mm FF) en een zoom 35-90 (=28-70 FF)
Ik zou geen APS-C variant maken daar zijn er genoeg van en ook geen 1'' variant. Dus een FF en een 33x44 model