Vrijuit fotograferen in Noord-Korea is zo goed als onmogelijk. Postzegelhandelaar Willem van der Bijl deed het jarenlang, zonder dat de plaatselijke autoriteiten er erg in hadden. Vorige zomer werd hij opgepakt. Zijn verhaal haalde regelmatig het landelijke nieuws, maar de foto's die hij tijdens zijn tientallen reizen door Noord-Korea maakte, zie je nu voor het eerst in DIGIFOTO Pro.

Willem van der Bijl
Foto: Willem van der Bijl

Verboden naaktfotografie

Ook de Indonesische Wulan Mei Lina maakt 'verboden' foto's. Voor haar pittige naaktfotografie kan ze in haar eigen land in de gevangenis belanden. Ze vertelt over haar werk en haar band met Nederland.

dfpro ipadInspiratie

Zwart-witbewerkingen blijven populair. We leggen je in dit nummer uit hoe je geavanceerde bewerkingen maakt in Lightroom. Verder liepen we een dag mee bij de beeldredactie van de Volkskrant. Wat gebeurt daar, hoe en waarom? En we interviewden Jeroen Toirkens, over zijn multimediale project Nomads Life.

Techniek

Uiteraard hebben we ook de nodige technische artikelen voor je klaarstaan. Zo leggen we je onder andere uit hoe je met micro-adjustments de autofocus van je spiegelreflex perfect afstelt. De afgelopen maanden zijn we druk in de weer geweest met diverse camerasystemen en adapters. Wat dat oplevert lees je in deze editie.

Adaptertest

Wat hebben de eerste Volkswagen Golf en de Nikon D4 gemeen? Ze zijn beiden ontworpen door Giorgetto Giugiaro. De ontwerper is verantwoordelijk voor alle topmodellen van Nikon, wij doken in de geschiedenis van de Italiaan en zijn ontwerpen.

Camera-ontwerp

Reviews

Nikon voorziet haar nieuwste instapspiegelreflex van een 24-megapixelsensor die erg goed blijkt te presteren. Onze bevindingen met de D3200 lees je in deze editie. Samsung zet met de NX20 een interessante high-end systeemcamera neer en ook Leica's nieuwe X2 met aps-c-sensor nemen we uitgebreid onder de loep.

Leica X2

Objectieven

Naast de nieuwste camera's hebben we ook de nodige objectieven aan de tand gevoeld. In deze editie kijken we naar de Tamron 24-70mm f/2.8 met beeldstabilisatie en de Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8 ultagroothoek. Ook de Sigma 19mm en 30mm EX DN f/2.8 voor Sony NEX hebben we aan de tand gevoeld.

Natuurfotografie

Vogelfotografie saai? Niet als je het origineel aanpakt. In een Masterclass laten we zien hoe je met een artistieke blik spectaculaire platen kunt maken in de natuur. Ook besteden we weer uitgebreid aandacht aan het filmproject 'De Nieuwe Wildernis', deze keer legt timelapse-expert Paul Klaver uit hoe hij te werk gaat in de Oostvaardersplassen. 

Paul Klaver
Foto: Paul Klaver

Nu in de kiosk, digitaal op Zinio

Dit en nog veel meer lees je in DIGIFOTO Pro 2.2012. De editie ligt nu in de kiosk. Lees je liever op je iPad, Android-tablet, smartphone of computer? Je kunt de nieuwste editie van DIGIFOTO Pro ook downloaden via Zinio. Bekijk hier een preview van het digitale magazine.

DIGIFOTO Pro thuis ontvangen? Voor 24,95 euro ontvang je een jaar lang iedere editie op je deurmat. Aanmelden kan via dit formulier.

DIGIFOTO Pro 2.2012