DIGIFOTO Praat mee - Sony versus Canon en Nikon (Poll)

DIGIFOTO Praat mee - Sony versus Canon en Nikon (Poll)

Maarten Jacobi 5389
Op het gebied van de digitale fotografie zien we dagelijks heel veel interessante ontwikkelingen. Nieuwe modellen, objectieven, firmware-updates en innovatieve uitvindingen komen voorbij. Maar wat is onze mening hierover? In DIGIFOTO Praat mee zijn we benieuwd naar jouw mening over de laatste ontwikkelingen!

Sony is al een tijdje heel positief in het nieuws met haar fullframe A7-systeemcamera's, zoals de recent verschenen Sony A7S II. Naast de spectaculaire beelden die de camera's produceren, ontvangen ze veel lof van recensenten en hebben ze Sony een stevige positie op de cameramarkt opgeleverd van dertien procent.

Met een fullframe-sensor, compacte body en uitstekende beeldkwaliteit, komt de Sony A7-serie steeds dichter in de buurt van de zwaardere professionele Canon- en Nikon-modellen.

Sony versus Canon en Nikon

De vraag van deze DIGIFOTO Praat mee luidt dan ook:

Vormt Sony met de nieuwe A7-camera's een serieuze bedreiging voor Canon en Nikon?

Hierboven kun je je stem uitbrengen in de poll, waarbij je van harte wordt uitgenodigd om toelichting te geven in de reacties onder dit artikel. Volgende week bespreken we de uitslag van de poll en de verschillende reacties!

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Sander T.I. Geertsen

Zelf ben ik sinds kort overgestapt op een Sony a7r II en heb er zeker geen spijt van! De nieuwe menu-structuur is even wennen (die van Nikon is beter), maar wat een camera! Daar kan Canikon nog wat van leren...

afbeelding van Gerard Luppes

Voor beginnende fotografen is het een luxe probleem om te kiezen tussen Canon, Nikon, of Sony. Eenmaal gekozen blijven de meesten hun merk trouw, denk ik, omdat er daarna veel geïnvesteerd wordt in accessoires.

afbeelding van Sam de Jong

De overstap kost misschien wat geld, hoewel accessoires ook wel vaak voor een goede prijs kan worden doorverkocht. Ook de lenzen kunnen tegenwoordig prima worden overgezet met adapters...doe mij sowieso maar een systeemcamera! Heb lange tijd geleden mijn Canon spul al ingeruild voor Olympus! De Sony a7 is mooi, maar duurrr!! Maar ja, als Sony zo door gaat vormen ze wel een bedreiging voor nikon en canon!

afbeelding van Robert-Jan Hoogerbrug

De nieuwe A7 Serie is werkelijk een revolutie binnen de camera wereld,
ben zelf overgestapt van Canon naar Sony A7II, de Fullframe sensor is super. Daarbij de compactheid en laag gewicht is ideaal om de camera makkelijk mee te nemen. Overigens lang getwijfeld tussen de Nikon D750 en de Sony A7II uiteindelijk was compactheid/gewicht o.a. de doorslaggevende factor. De kwaliteit onderling is nagenoeg gelijk gezien dezelfde sensor. En daarbij is Sony de cameramarkt echt aan het innoveren, terwijl Canon en Nikon daar toch steken laten vallen.

afbeelding van Gilbert

innovaties blijven doorgaan dus ik denk dat canon en nikon binnen niet al te lange tijd ook met een pro systeemcamera zullen komen waar je wel probleemloos de lenzen kunt gebruiken. Verder verwacht ik ook een hybride model met het gevoel van een dlsr en het gemak en techniek van een systeemcamera. Ik vind persoonlijk het compacte en digitale niet prettig en gekozen voor de D750, ook geen moment spijt van.

afbeelding van Pim Geerts

Spannend te lezen deze koffiedikkijkerij :-) Ik ben erg benieuwd wat er gebeurt, vooralsnog gebruik ik m'n huidige canon spullen nog even. Wie weet zal er eerst nog een spiegelcamera voorbij komen die ik zal afjakkeren voordat de definitieve stap naar iets komt. Kat uit de boom kijken, heet dat geloof ik.

afbeelding van Harrij Janssen

Net als bij Fuji en Olympus word er door Sony ECHT geinnoveerd. Nikon doet hier nog wel iets maar met name Canon lijkt wel stil te staan. Als deze traditionele grootmachten niet snel instappen zijn ze gezien !

afbeelding van Roelofsen

Een paar weken geleden heb ik de alpha7's even in mijn handen gehad, en het beviel me eerlijk gezegd erg goed. Ik vind ze lekker in de hand liggen, beter als een Nikon of Canon. Gewicht was ik ook over te spreken. Op een gegeven moment wordt je het gezeul met zware apparatuur ook zat.

Toch zal ik waarschijnlijk over niet al te lange tijd voor een Nikon 5200 kiezen. Ben nog een beginner, en mijn huidige camera (Minolta Dynax D5) werkt gewoon niet zoals het zou moeten. Dus er moet wat anders komen, maar 1200 euro voor de goedkoopste uit de alpha7 serie (en dan heb je alleen maar één lens) vind ik toch wel een hoop geld voor iemand die nog bijna alles moet leren.

Maar het is een interessante ontwikkeling, zal het zeker op de voet volgen, en wie weet, met een paar jaar, dat ik de overstap alsnog zal maken.

afbeelding van martial vermès

is niet zo allround als de professionele canon en nikon toestellen denk ik.

afbeelding van Sipke van der Meulenhorst

Doe mij maar gewoon een Canon 5D Mark III. Bij die Sony heb je zo een volle buffer en als je een beetje pech hebt is je accu leeg na tien minuten er mee spelen. Geen concurrentie dus.

afbeelding van Jean LEEMAN

Zeker niet op gebied van sportfotografie. Nikon en Canon zijn mijlen verder dan Sony. Tevens ontbreekt er een degelijke sportlens voor sony toestellen.

afbeelding van Iman Heijstek

Door dat Sony zoveel groter is dan de concurenten, zullen die het moeilijker krijgen. Ze zullen zich dus op andere manieren moeten gaan specialiseren. Ik omdat Sony er geen chips voor maakte. die maakte alleen (kleine) chips voor video. Nikon en Canon zullen dus een truc moeten bedenken. Een troost Zeiss bestaat ook og altijd en maakt uitzonderlijk goeie objectieven.

afbeelding van Iman Heijstek

Door dat Sony zoveel groter is dan de concurenten, zullen die het moeilijker krijgen. Ze zullen zich dus op andere manieren moeten gaan specialiseren. Ik omdat Sony er geen chips voor maakte. die maakte alleen (kleine) chips voor video. Nikon en Canon zullen dus een truc moeten bedenken. Een troost Zeiss bestaat ook og altijd en maakt uitzonderlijk goeie objectieven.

afbeelding van Ilse M

Maar die accu gaat nog geen halve dag mee! Nee.

afbeelding van fons mm

alleen als sony honderden betere en bekende fotografen tot 'ambassadeur' benoemd en met lenzen strooit.

afbeelding van Rob Blank

Op een aantal vlakken denk ik dat de Sony's nog geen match zijn voor Canon en Nikon. Geen weather sealing en nog geen rappe AF, daarmee blijft voor de sportfotograaf Canon en Nikon de keuze.

afbeelding van Hans Budding

Ik denk dat Sony inderdaad op de goede weg is. Als ze de accu tijd en het aantal lenzen uitbreiden hebben ze een grote kans van slagen ik ben een Canon en Nikon fotograaf en fotografeert met lenzen vanaf 18 mm tot 600 mm.Er wordt door mij ook regelmatig gebruik gemaakt om te filmen (Canon 5d III) Ik ben een voorstander van de Sony 7 serie geworden, omdat je kan filmen en door de zoeker kan blijven kijken en het beeld goed te volgen is . tevens de S log standen op de Sony's is een zeer grote verbetering. Ook gebruik ik voor mijzelf de Sony A6000. Dit is een zeer kleine camera met een zeer goed beeld zowel in RAW als JPG. Ik wacht met smart op de opvolger van de A6000. deze camera's zijn zo klein en licht mee te nemen op een moeilijke foto sessie.
Sony heb nu 4 K in hun nieuwe toestellen dat is helemaal een goede ontwikkeling, omdat hoe langer he meer pro's voor deze camera kiezen ipv de lumix.
Met een adaptor van (Commlite) kan je de meeste Canon lenzen gebruiken die ik niet aan de kant kan zetten, wegens het vele geld wat daarin gestoken is. Maar voor het meeste werk heb ik aan 5 lenzen van Zeiss ook al genoeg.
Ik fotografeer ook met de Nikon 800e met diverse lenzen daarop en deze kwaliteit is nu geëvenaard door de nieuwe Sony A7RII.

Dus al met al Sony is op een goede weg. Hij is alleen nog wat prijzig met zijn toestellen, waardoor het grote publiek nog niet zo snel kiest voor Sony. Dit is jammer. De Sony A7II zou eigelijk een dikke 400 euro naar beneden moeten zakken wil het publiek deze instap camera kopen. IPV een Canon of Nikon.
Dan moet er ook nog wel een normale accu oplader bij zitten. Dit zijn allemaal punten, waarvoor het grote publiek nog blijft hangen bij andere merken.
I LOVE SONY ga zo verder

afbeelding van Klaas Muurling

Ik ben van jongs af aan een fan van Canon. Canon is altijd heel innovatief geweest en kwalitatief net zo goed als Nikon. Al zal niet iedereen het daarmee eens zijn. Daarnaast was Canon altijd goedkoper dan Nikon. Tot een aantal jaar geleden Sony met heel veel nieuwe zeer interessante camera's op de markt kwam. Meer innovatief dan Canon en Nikon. Ik heb dan sinds een tijdje een Sony compact camera en een Sony bridge RX10. Iets dat ik 5 jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden.

afbeelding van Kris Van de Vijver

Ik mis voor de Sony E mount nog iets zoals een 24-70mm (give or take) met f/2.8. Voor mij een onmisbare lens om mee te pakken als je op reis gaat. Als die er is wordt het verleidelijk en moeilijk kiezen tussen een D810 en een A7rII.

afbeelding van Nigel Dubois

Sony pakt uit met een reeks feats waarvan enthousiasten zowel als professionele kunnen dromen maar in een stijlvolle en compacte vorm factor. Beeld kwaliteit is net zoals bij Fuji best indrukwekkend. Ik hoop dat dit de gevestigde orde eens wakker schut en zorgt voor een competitie strijd waarbij de consument eigenlijk enkel de winnaar is.

afbeelding van Paul scholten

Ik heb zelf een Sony A7.
Fantastisch toestel.
Moderne camera met veel,mogelijkheden.
Kleuren zijn beter dan bij Canon.
Zeer goede fullframe sensor.

afbeelding van Maarten Tummers

Van Nikon overgestapt naar Sony. Tot nu toe erg tevreden. Niks mis met Nikon verder. Oh en over de batterij. Je kunt je Sony rechargen met powerbanks die gaan meerdere dagen mee ;)

afbeelding van Maarten Tummers

Van Nikon overgestapt naar Sony. Tot nu toe erg tevreden. Niks mis met Nikon verder. Oh en over de batterij. Je kunt je Sony rechargen met powerbanks die gaan meerdere dagen mee ;)

afbeelding van HES van Schoonhoven

Met een achtergrond in elektronica ipv de traditionele halide-gebaseerde fotografie zou het helemaal niet ondenkbaar zijn dat Sony een voorsprong had en met hun spiegelloze camera's hebben ze inderdaad een toekomstbestendige techniek in handen, waar de andere merken kennelijk nog lang niet aan toe zijn. Als ze al met hun camera's Canon en Nikon zouden overtreffen missen ze toch een belangrijk element: ruime keuze uit een breed gamma glaswaren.
Mijn persoonlijke interesse loopt van 20 mm (FF) voor landschappen tot 1200mm (FF equivalent) voor wild en vogels en daarvoor kan ik alleen terecht bij eps-modellen van de grote merken.

afbeelding van Tk

Overgestapt na 8 jaar Nikon (D7000, D600, D810) naar Sony (A7S, A7Rii). Het zijn de kleine simpele dingetjes die Nikon niet implementeert zoals intern WIFI, EVF, maar in mijn geval vooral: Sony's zijn lelker licht en compact, sjouw me een breuk met Nikon. 4K intern en ruisloos schieten op insane ISO's waren de doodslag. Niks mis met Nikon, maar je kan zoveel meer krijgen...

afbeelding van RHBoks

Sony is op de goede weg, zelf gebruik ik Nikon en Hasselblad en zal niet snel overgaan naar een ander merk. Wat Sony deelt met Haselblad,Contax zijn de uitstekende Carl Zeiss lenzen die qua kwaliteit Canon en ook Nikon overstijgen en zelfs ook Leica objectieven. Er is voor Sony veel in huis. Verder is Sony een belangrijke sensor fabrikant en zijn ze de maker van de inmiddels legendarische CMOS 50MP 33x44 sensor die door Hasselblad, Phase One en Pentax is omarmd. Niets belet Sony om een mirorless camera te maken met haar eigen 33x44 sensor uitgerust met Carl Zeiss objectieven, dat zou strategisch een behoorlijke duw zijn voor Hasselblad , Phase One, Leaf, Pentax en Leica S. Hiermee zou Sony zowel een belagrijk aandel kunnen veroveren in de totale markt van 1" sensor, APS-C sensor, 24x36 sensor en dus ook middenformaat met 33x44 sensor. Ik zeg Sony ga zo door. (Niet vergeten dat alle Nikons een Sony sensor hebben)