Deze verbeteringen zien jullie het liefst in een nieuwe camera

Deze verbeteringen zien jullie het liefst in een nieuwe camera

Maarten Jacobi 1727
Vorige week was de centrale vraag van de poll: Welke verbetering zie je het liefst in een nieuwe camera. Hier werd flink op gereageerd en zeer uiteenlopend gestemd. In dit artikel bespreken we de resultaten en verschillende reacties.

Een nieuwe camera kopen is vaak het resultaat van zorgvuldig afwegen en verschillende specificaties van verschillende camera's bekijken. Daarom is het een interessante discussie om te kijken welke specificaties een reden zijn om een nieuwe camera aan te schaffen of niet.

Meer aansluitingen, betere flitser, meer megapixels, beter LCD-scherm en een elektronische zoeker

Met slechts enkele procenten stonden deze onderdelen op de laatste plekken in de poll. Blijkbaar zijn deze keuzes an sich geen reden om een camera aan te schaffen. Opvallend is het aantal megapixels, dat slechts 1,69 procent van de stemmen kreeg. De reden hierachter is mogelijk de verzadiging; de meeste camera's bieden voor de meeste mensen al 'genoeg' megapixels. Dit betekent ook voor fabrikanten dat het aantal megapixels geen groot 'selling point' meer is.
(Meer aansluitingen 0,54 procent, betere flitser 1.09 procent, beter lcd-scherm 2,72 procent, elektronische zoeker 3,8 procent.)

Compacter en betere videofunctionaliteit

Ook deze twee opties werden weinig gekozen. Dat video niet populair is onder de professionele fotografen is inmiddels bekend, een 4K functie kan de meesten van jullie dan ook gestolen worden. Toch is het opvallend dat fabrikanten als Panasonic hier wel op inzetten, met bijvoorbeeld een groot aanbod aan 4K filmfunctie in bijna al hun nieuwe modellen.

Ook opvallend is dat de compactheid van de camera bij de lezer absoluut niet voorop staat. Met 3,8 procent van de stemmen is dit geen reden om een nieuwe camera te kopen.

Wifi/GPS

Uit de poll bleek dat men liever wifi of gps in de camera heeft dan een 4K videofunctie. Toch geeft ook deze functie niet de doorslag, met slechts 6,52 procent van de stemmen.

Sterkere accu

Voor sommigen doorslaggevend, maar voor velen ook niet; de accuduur van de camera. Met 7 procent van de stemmen staat deze op de vijfde plek in de lijst. Veel mensen hebben een tweede accu of zijn tevreden met de accuduur.

Anders, namelijk

Er waren mensen waarvoor één functie niet genoeg is, of die de keuze niet konden vinden in de lijst. Met 9,24 procent werd de optie 'Anders, namelijk' gekozen.

Zo schreef Pim Geerts: 'Beter aanpasbaar aan wensen, beter customisable zoals bij de oude werkpaarden (Canon F1n en nikon F-serie)'

Coen Heveling schreef over de optie van lage iso-waarden: 'Anders, namelijk de aanwezigheid van een echte iso 6, 12, 25 en 50 stand. Die mis ik in de studio om met een lekkere flits toch met grote openingen te werken. Nu moet ik het flitslicht vaak tot 1/32e dimmen en dan heb ik zo weinig instellicht. Lijkt voor de niet-techneut zo gemakkelijk....'

Voor Henri B was het dynamisch bereik van de sensor belangrijk: 'Van mij mag de dynamiek van de sensor wel met een factor 2 verbeteren. En eindelijk een beweegbare LCD op de achterzijde van mijn 5D3 zou in de praktijk veel worden gebruikt.'

Weersbestendige behuizing

Voor 12,5 procent van de stemmen was deze functie doorslaggevend. Zo schreef Jurgen Schnabel: 'Het enige wat ik momenteel echt mis op mijn huidig model, is een betere weersbestendige behuizing. Dit omdat ik meer buiten (zowel fotoshoots als rally of motorsport events), dan dat ik binnen in een studio fotografeer.'

Eddy Moens koos ook de weersbestendige behuizing: 'Daar ik ook veel buiten ben zowel in de regen, sneeuw als in warme zomers'.

Grotere sensor

Dit was een uiterst populaire populaire keuze; 19,02 procent koos voor deze optie als doorslaggevend bij het kopen van een nieuwe camera. Logisch ook, omdat mensen wat betreft sensor vaak een stapje hoger willen, met fullframe of middenformaat als einddoel.

Betere autofocus

Het is duidelijk, jullie willen een haarscherpe foto, wat voor velen doorslaggevend is. Met 23,37 procent van de stemmen was dit de populairste optie. Bij veel camera's is de autofocus nog niet perfect, zeker bij weinig licht. Een logische stap voor veel mensen is dan ook een betere autofocus.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten