De instant-film revival - Het succesverhaal achter de Fujifilm instax-camera's

De instant-film revival - Het succesverhaal achter de Fujifilm instax-camera's

Maarten Jacobi 1988
Ze zijn weer helemaal hip, de kleine analoge directklaar-film camera's, waarbij er na het maken van de foto meteen een fysiek exemplaar uit komt rollen. Vooral populair zijn de Fujifilm instax-modellen, die momenteel niet aan te slepen zijn. Wat is het succes achter deze camera's en hoe beleeft Fujifilm deze 'revival'? We spraken met Raymond Luijks, manager bij Fujifilm.

'Het succes kwam voor Fujifilm ook onverwachts; we hebben al meer dan twaalf jaar instax-camera's op de markt,' vertelt Luijks. Het bedrijf stond er elk jaar trots mee te promoten op de Photokina-beurs, maar lange tijd zonder succes. 'De eerste echte belangstelling kwam in Zuid-Korea, toen de camera's gebruikt werden in de Koreaanse GTST op televisie. Het succes verspreidde zich als een olievlek over Azië naar Europa en de VS, waarbij de camera's vanaf 2014 bijna niet meer aan te slepen zijn.'

Het fysieke exemplaar

De Fujifilm instax-camera's zijn vooral populair bij mensen tussen de 15 en 30 jaar, die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en geen of weinig ervaring hebben met analoge camera's. Het digitale tijdperk kenmerkt zich door makkelijk te verspreiden digitale content; een fysiek exemplaar dat niet makkelijk te kopiëren is krijgt daarmee mogelijk juist weer extra waarde.

Volgens Luik gaat het zelfs zo ver dat de foto's gemaakt met de Fujifilm instax, weer met de smartphonecamera worden gedigitaliseerd en op Instagram worden geplaatst.

Verschillende Fuji instax-camera's

Op dit moment heeft Fujifilm verschillende smaken instax-camera's in de aanbieding, die in grootte en populariteit variëren. Zo is de Fuji instax Wide 300 vooral voor evenementen bedoeld en is wat groter om mee te nemen. De Instax Mini 8 is daarentegen juist weer populair voor alledaags gebruik en doet het wat betreft design erg goed bij een vrouwelijk publiek.

De camera's zijn volledig analoog; wat de lens overbrengt op de cr2-film in de camera is wat eruit komt rollen. Daarom is de kwaliteit van de lens nog altijd heel belangrijk voor de uiteindelijke foto.

De nieuwe Fujifilm instax mini 70 speelt nog eens extra in de op de behoeftes van de 'nieuwe generatie', door bijvoorbeeld een selfie-spiegel in de camera te hebben. Ook het design is bij deze laatste instax-camera wat strakker en anders dan de voorganger, wat ook een mannelijk publiek zal aanspreken.

Jarenlange ervaring van Fuji

Luijks geeft aan dat de camera's steeds beter worden, deels ook door de ervaring van Fuji: 'Fuji heeft al tig jaren ervaring met de ontwikkeling van film. Al deze ervaring en kennis hebben we in de instax-camera's kunnen verwerken.'

Wil je meer weten over de Fuji instax-camera's? Op de officiële website staat een overzicht van de verschillende versies, inclusief specificaties.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Frank Brouwer

Wat ik mis is de ontwikkeling in instax film. Het blijft bij 1 type film terwijl ik bijvoorbeeld ook graag z/w of lomo achtige kleuren zou willen terug zien.