De evolutie van portretfotografie in minder dan twee minuten

De evolutie van portretfotografie in minder dan twee minuten

Maarten Jacobi 2154
Fotografie heeft sinds eind 19e eeuw een flinke ontwikkeling doorgemaakt en wordt nog steeds doorontwikkeld. Om stil te staan bij deze evolutie heeft COOPH (Cooperative of Photography) een video gepubliceerd van minder dan twee minuten, die in elf portretten de evolutie van de portretfotografie laat zien.

Het medium fotografie heeft een enorme technische ontwikkeling meegemaakt sinds de eerste gaatjescamera's, waarbij er geen gebruik werd gemaakt van een objectief, maar simpelweg een klein gat dat licht doorliet op de film.

Evolutie van portretfotografie in elf portretten

De ontwikkelingen van het medium bepalen ook de stijl van de fotografie, zoals de manier waarop portretfoto's worden gemaakt. In onderstaande video krijgen we elf portretten te zien, gemaakt met elf verschillende camera's. (Althans, een simulatie ervan, die in Photoshop is bewerkt om precies overeen te komen met de oude stijl):

Zo zien we de gaatjescamera, daguerreotypie, calotypie, ambrotypie, Leica 35mm, Polaroid, lomografie, wegwerpcamera, spiegelreflex, digitale spiegelreflex en smartphone. Er zijn zelfs nog fotografen die oude camera's gebruiken om portretten te maken, zo zagen we een fotograaf in Amerika die weer oude 'geestfoto's' maakt.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten