Datacolor introduceert Spyder5-kalibratietool

Thomas Kouveld 2089
Datacolor presenteert de Spyder5, een nieuwe generatie in de populaire lijn beeldschermkalibratietools. Zoals de voorgaande Spyders, verschijnt de tool in drie verschillende smaken: Express, Pro en Elite. De Pro-uitvoering kan omgevingslicht meten en met de Elite-versie kun je ook projectoren kalibreren.

Datacolor heeft de zevenkanaalssensor van de Spyder5 opnieuw ontworpen. Volgens het bedrijf moet dit zorgen voor 55 procent verbetering in toonschaal bij lagere lichtniveaus ten opzichte van de Spyder4. Met andere woorden, vooral schaduwen en andere donkere partijen worden accurater gelezen en behouden meer detail.

Express, Pro en Elite

Welke hard- en software je bij de Spyder5-kalibratietools krijgt, hangt af van de versie die je aanschaft. Alle uitvoeringen maken gebruik van dezelfde 'colorimeter'-kalibratietool, maar de pakketten verschillen als volgt:

  • De Spyder5 Express is de goedkoopste uitvoering en gericht op hobbyisten. Je kunt hiermee één desktop- of laptopmonitor kalibreren. De software is eenvoudig en beperkt het proces tot vier stappen.
  • Een stapje hoger is de Spyder5 Pro. de fabrikant richt zich met deze uitvoering meer op serieuze fotografen. Bij deze uitvoering heeft je 'colorimeter' een extra sensor om omgevingslicht te meten. Daarmee is het mogelijk om op regelmatige basis de kalibratie te blijven bijwerken. Ook heeft deze uitvoering uitgebreide software met meer kalibratie-opties.
  • Het topmodel is de Spyder5 Elite. Deze uitvoering komt, naast de mogelijkheden van de Spyder5 Pro,  met een aansluiting voor een statief, waarmee het mogelijk wordt om, naast monitoren, ook projectoren te kalibreren. Daarnaast wordt de Spyder5 Elite uitgerust met de meest geavanceerde software, die bijvoorbeeld het kalibreren van meerdere beeldschermen optimaliseert.

Prijs en beschikbaarheid

Importeur Transcontinenta laat weten dat de nieuwe Datacolor Spyder5-kalibratietools vanaf april 2015 in de winkels liggen. De Spyder5 Express kost 119 euro, de Pro-uitvoering 180 euro en de Elite-versie krijgt een prijskaartje van 261 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Willem Kaiser, Delft

Heb ik vorige week juist type 4 aangeschaft!

afbeelding van Karel Dickmans

Natuurlijk niet de Datacolor software gebruiken, maar de freeware dispcalGUI

http://dispcalgui.hoech.net/