Carl Zeiss staat bekend om haar objectieven met handmatige focus. Voor Sony maakt de fabrikant al autofocusobjectieven, maar nu komt er een complete lijn af-objectieven voor compacte systeemcamera's van Sony en Fujifilm.

Op de Photokina toont de fabrikant drie hoogwaardige primes. Carl Zeiss ziet de markt voor compacte systeemcamera's groeien en wil graag meeliften. Nu er ook veel hoogwaardige csc's zijn, vindt de objectievenmaker het tijd om zich met dit segment te gaan bemoeien.

12mm f/2.8, 32mm f/1.8 en 50mm f/2.8 macro

Dat is goed nieuws voor bezitters van compacte systeemcamera's. Er komen nu een aantal hoogwaardige objectieven bij. Carl Zeiss begint met drie primes, een 12mm f/2.8, 32mm f/1.8 en 50mm f/2.8 macro.

Carl Zeiss voor csc

Sony NEX en Fujifilm X

Dit drietal zal het begin vormen van een nieuwe familie objectieven voor csc's. Er wordt nog nagedacht over zoomobjectieven, Carl Zeiss sluit deze nog niet uit. De objectieven komen beschikbaar met Sony E-vatting voor NEX-camera's en X-vatting voor Fujifilm X-toestellen.

De objectieven kunnen alle elektronische functies van de camera gebruiken, naast autofocus kan ook het diafragma dus via de camera ingesteld worden. De X-modellen komen met handmatige diafragmaring.

Geen Micro Four Thirds

Carl Zeiss brengt de objectieven uit niet voor MFT-camera's. De fabrikant wil objectieven maken met zeer hoge kwaliteit. De kwaliteit hangt ook af van de sensorgrootte en de 4/3-sensor in Panasonic- en Olympus-camera's is volgens Carl Zeiss dus niet groot genoeg. De fabrikant benadrukt dat het zeker mogelijk is versies met MFT-vatting te maken, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Prijzen

Exacte prijzen zijn nog niet vastgesteld, maar reken op zo'n 1000 euro per stuk. Carl Zeiss geeft deze schatting zelf aan op haar blog. Je zal nog even geduld moeten hebben, de nieuwe objectieven worden in rond de zomer van 2013 verwacht.

Carl Zeiss eindbaas
Dr. Michael Pollmann, Consumer Lenses Product en Program Manager van de Carl Zeiss Camera Lenses Division en dus ook verantwoordelijk voor het nieuwe glaswerk.