Canon streeft naar top spiegelloze markt

Thomas Kouveld 4016
Canon wil in 2017 de grootste verkoper van spiegelloze camera's worden. Masami Kawasaki, hoofd van Canon Marketing Japan, maakte dit streven bekend tijdens de presentatie van de planning voor de periode 2015-2017.

Canon legt hiermee de lat hoog. De fabrikant zal het moeten opnemen tegen marktleider Sony en hoogvlieger Olympus, dat goede zaken doet met de OM-D camera's.

Eerder lekte een foto uit van de Canon EOS M3, een nieuw spiegelloos model. Deze wordt waarschijnlijk tegelijk met de EOS 5DS en 5DS R aangekondigd. Volgens Canon Watch krijgt de camera mogelijk een nieuwe 24-megapixelsensor, zonder Dual Pixel AF.

In onderstaande grafiek is te zien hoe de markt voor spiegelloze camera's zich het afgelopen jaar ontwikkelde in Japan. Sony heeft aan marktaandeel ingeboet, maar is nog steeds marktleider. Bij Olympus is juist flinke groei te zien. Canon, de paarse lijn, deed in 2014 niet mee met de marktleiders en zal waarschijnlijk hard moeten werken om de concurrentie bij te benen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Jannes B

Alvast sterkte aan Canon. Dat word een instap camera (De EOS M3 waarschijnlijk', een middensegment (vergelijkbaar een M3, maar dan met zoeker en handmatige instelwielen) en een uitstapper maken (iets unieks en vooruitstrevends. Dat laatste hebben ze de laatste 5 jaar toch echt laten afweten. Dat terzijde, mogen ze direct gaan investeren in de lenzen, want de adapter gaat de lenzen niet ineens geschikt maken voor contrastfocus. Dat betekent minimaal 15 nieuwe lenzen op de markt brengen in zowel budget als professionele range. Dat gaat ze niet in deze korte termijn lukken.

afbeelding van jan smit

Ja mooi verhaal, succes ermee. hahahah, dan moet er nog heel wat gebeuren.

afbeelding van R H Boks

Sony is marktleider met Fullframe en APS-C formaat met mogelijk ook nog MF (33x44 sensor) in de toekomst.
een goede 2e zijn de 4/3 van Olympus en Panasonic.
Een spiegelloos APS-C van Canon gaat het niet worden, mogelijk wel een Fullframe met hoge resolutie als alternatief voor DSLR.

afbeelding van WMI

Sorry "Sony marktleider met Fullframe" heb ik iets gemist?? Daar wil ik wel eens cijfers van zien. In DSLR wereld telt Sony niet mee met Fullframe en kan het niet op in aantallen tegen Canon en Nikon (ok de Nikon Sensor is een Sony) En de Sony Alpha 7R heeft een zeer goede IQ maar in verkoop aantallen komt deze naar mijn weten niet in de buurt van verkoop hits als de 5D2/3 en 6D en de Nikon D800/810.

afbeelding van Arnold van Wijk

Als ze met de EOS M3 de mirrorless markt willen gaan veroveren wens ik ze veel succes. Mirrorless is niet alleen functioneel maar de retro-look achtige modellen met veel bedieningsknoppen en instelwielen is waar men momenteel warm voor loopt. Zie de modellen van Olympus en Fuji. Deze EOS M3 heeft de looks van een goedkope point&shoot camera en dan ook nog zonder EVF. Het probleem van Canon is dat ze niet revolutionair zijn maar evolutionair. Het is doorborduren op bestaande technieken en alleen de megapixelrace lijkt ze nog te interesseren (EOS 5DS). Ik heb dit merk vorig jaar al de rug toegekeerd en ben overgestapt naar Fuji. Met 16mp meer dan voldoende resolutie, 50mp is gewoon overkill. Beetje sneu om nu te gaan roeptoeteren dat ze de grootste willen worden op de mirrorless markt en dan met zo'n EOS M3 op de proppen komen. Behalve de body zullen ze ook met een concurrerende objectievenlijn moeten komen en voordat ze die slag hebben gemaakt zijn de meesten al weer afgehaakt, volgens mij is dat ook de reden dat Sony marktaandeel verliest, gewoon te weinig interessante objectieven. Bij Olympus en Fuji zie je dat ze op dat gebied flink aan de weg timmeren, waanzinnig goede objectieven.

afbeelding van wout van kleef

Als je toch naar een ander merk ben over gestapt waarom maak je dan zo druk over canon.
Toch misschien twijfels over je eigen merk?

afbeelding van Pim Geerts

Lijkt me gedoemd te mislukken, maar goed. De spiegel is stervende, dus wat moet je anders?
Je zou bijna zeggen: boot gemist. Als ik carte-blanche zou hebben en geen canonset als blok aan m'n been had, was ik zeer waarschijnlijk voor Sony of Fujifilm gegaan.

afbeelding van R H BOKS

Voor het middenpubliek is de spiegel stervende inderdaad, voor het universele werk en hoogwaardige werk zal het nog lang duren. De DSLR voor FF en MF zal nog lang bestaan al zou ik een MF zonder spiegel toejuichen en onmiddellijk willen kopen. Ik doel dan op een sensor van 41x50mm of groter met 60 tot 200MP. Heel wat lichter dan de H5-50 zou zo camera zijn. Of veel lichter dan een 4x5 of 8x10 analoge reiscamera.

afbeelding van Anoniem

Waarom schrijf je "zonder dual pixel AF", terwijl er in de site waar je naar linkt juist staat dat ie dat wel zou hebben?