Canon's EF 40mm f/2.8 pancake maakt gebruik van een nieuwe stappenmotor waardoor ook handmatig scherpstellen elektronisch gebeurt. Er is dus geen mechanische verbinding tussen de scherpstelring en het focusmechanisme. Het kan hierdoor voorkomen dat het objectief naar binnen schuift door wat druk op de voorkant, als je de 40mm bijvoorbeeld in je tas opbergt terwijl de scherpstelling niet naar oneindig is gedraaid. Daardoor kan het komen dat het platte objectief soms niet wil scherpstellen. Dat probleem hebben wij onlangs ook in de praktijk ondervonden.

Oplossing

De voorlopige oplossing is simpel: haal het objectief van de camera en zet 'm er weer op. De batterij even in en uit de camera halen werkt volgens Canon ook. De camerafabrikant geeft ook toe dat dit geen definitieve oplossing is en zegt binnenkort met een firmware-update te komen die het probleem volledig oplost. Wij raden aan het objectief eerst naar oneindig te draaien voordat je de camera uitschakelt en opbergt. Dat kan een hoop frustratie voorkomen.

Canon 40mm
Draai de scherpstelling van het objectief naar oneindig voordat je de camera opbergt, zodat de voorkant net als op de foto niet uitsteekt. Daarmee kun je een hoop frustratie voorkomen.