Canon-patent toont nieuw EF 300mm f/4L IS-objectief

Thomas Kouveld 1045
Een vrijgegeven patent van Canon laat een 300mm f/4L IS-objectief zien. Het zou kunnen betekenen dat de fabrikant werkt aan een opvolger van het huidige EF 300mm f/4L IS USM, dat al sinds 1997 op de markt is.

Het lensontwerp in het patent komt in grote lijnen overeen met de huidige Canon EF 300mm f/4L IS USM, die in 1997 verscheen en sindsdien onveranderd is gebleven. Ook in het nieuwe ontwerp lijken vijftien elementen aanwezig te zijn. Wel zien we dat een element (L2 in het patent) is doorgeschoven naar het midden van het objectief. Dit element lijkt in het oude ontwerp nog in de achterste groep te zitten.

Boven: het ontwerp van het huidige EF 300mm f/4L IS USM-objectief.
Onder: het nieuwe ontwerp, te zien in het patent.

Volgens het Japanse Egami-blog, dat het patent ontdekte, bevat het objectief een 'refractive index distribution element'. Dit element moet de beeldkwaliteit verbeteren en chromatische abberaties tegengaan. Verder, al is dit niet te zien op de tekening, verwachten wij dat het nieuwe model een verbeterde IS-module krijgt. De beeldstabilisatie van het huidige objectief corrigeert tot twee stops, terwijl de nieuwere IS-modules het mogelijk maken om met sluitertijden tot vier stops langzamer uit de hand te fotograferen.

Productie

Het patent werd In juli 2013 ingediend en in februari 2015 vrijgegeven. In 2011 verscheen een ander patent voor een 300m f/4-objectief, maar daar hebben we niets meer over gehoord. Canon heeft geen officiƫle mededeling gedaan, dus het is nog even afwachten of dit objectief geproduceerd gaat worden. Echter, gezien de leeftijd van het huidige 300mm-objectief en het verschijnen van de Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR zou het goed kunnen dat Canon met een opvolger bezig is.


De Canon EF 300mm f/4L IS USM is al 18 jaar op de markt in zijn huidige vorm.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas