Canon ontwikkelt 250-megapixelsensor

Thomas Kouveld 1524
Canon werkt aan een 250-megapixelsensor van het aps-h formaat. De fabrikant zet hiermee (19.580 x 12.600) het hoogste aantal pixels op een cmos-sensor van dit formaat. Canon zegt de sensor te willen inzetten bij onder meer surveillance en misdaadpreventie.

Door de sensor te voorzien van een leessnelheid van 1,25 miljard pixels per seconde moeten zaken die gepaard gaan met enorme pixelhoeveelheden, zoals signaalvertraging en afwijkingen in timing geen problemen veroorzaken. Ook is het mogelijk om te filmen op volledige resolutie met vijf beelden per seconde.

Volgens Canon zorgt de 250-megapixel aps-h-sensor voor extreem gedetailleerde foto's en is de sensor in staat geweest om de belettering van een vliegtuig op 18 kilometer afstand leesbaar vast te leggen op een foto. Canon laat echter niet weten welk objectief voor deze test is gebruikt.

Gebruik

Canon gebruikte het aps-h-formaat van 29,2 x 20,2mm voorheen in de EOS 1D-serie (tot de 1D Mark IV). Tegenwoordig maakt Canon geen dslr's meer met dit sensorformaat. Het is dan ook niet de verwachting dat Canon consumentenproducten zal uitrusten met de nieuwe monstersensor.

Canon overweegt het stukje techniek toe te passen in specifieke apparaten, zoals surveillance-camera's, meetinstrumenten. Ook noemt de fabrikant 'visuele expressie' als een mogelijke toepassing.

Canon 250MP sensor

Productie

Het is niet de eerste keer dat Canon met een dergelijke sensor op de proppen komt. In 2010 presenteerde de fabrikant een 150-megapixelsensor van hetzelfde formaat en drie jaar daarvoor werd een 50-megapixelsensor aangekondigd.

Beide sensoren zijn uiteindelijk nooit in productie genomen, dus het is nog maar de vraag of het 250-megapixelexemplaar wel in een camera zal verschijnen.

Canon-sensor prototype-camera
Prototype-camera voor testdoeleinden van de nieuwe sensor, met Canon EF 35mm f/1.4L II USM

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas