Toen Canon in oktober 2011 de EOS 1D X presenteerde, werd gemeld dat dit de samenvoeging betekende van de twee lijnen in de 1D-serie. Voorheen werden de camera's met veel megapixels ondergebracht in de 1Ds-lijn en de toestellen met hoge snelheid in de 1D-serie.

Met de 1D X kwam daar dus een einde aan. Eén model, voor beide toepassingen. 18 megapixels is genoeg. Of toch niet? Het lijkt er nu sterk op dat Canon de PhotoPlus Expo (24 tot 27 oktober in New York) wederom zal aangrijpen voor de presentatie van een nieuwe camera.

Diverse geruchten spreken over een 46-megapixelspiegelreflex. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat het om de '3D' zou gaan. Over deze camera, gepositioneerd onder de 1D-serie, gaan al jarenlang geruchten. In het analoge tijdperk had Canon immers ook een EOS 3 in het assortiment, gepositioneerd tussen de EOS 1 en EOS 5.

Canon EOS 3Canon EOS 3D of nieuwe 1-serie?

Qua prijsstelling zou een EOS 3D tussen de 5D Mark III en 1D X moeten vallen, een prijskaartje van pakweg 4500 euro zou in de lijn der verwachting liggen. Het is echter de vraag of Canon een nieuwe 46-megapixelsensor wil positioneren in een camera die zich onder het absolute topmodel bevindt.

De geruchten wijzen nu dan ook weer de kant op van een camera in de 1-serie. De kans op een wederopstanding van de 1Ds-serie lijkt wat ons betreft niet heel groot. Met de komst van de 1D X maakte Canon hier duidelijk een einde aan.

Wat specificaties en behuizing betreft zou de camera echter in het '1-segment' vallen. En dat zal waarschijnlijk ook terug te zien zijn in de prijs. We verwachten eerder een model boven de 1D X met een bijbehorend prijskaartje. Mogelijk komt er een geheel nieuwe lijn boven de 1-serie.

Specificaties

Naast het aantal megapixels worden er meer specificaties genoemd. De 46,1-megapixelsensor zou een iso-bereik van 100 tot 12.800 krijgen, 16-bits raw-bestanden maken en maximaal vijf beelden per seconde schieten.

Compleet nieuwe sensor?

Canon zou de sensor volledig opnieuw ontworpen hebben en dat zou indrukwekkende prestaties moeten opleveren, vergelijkbaar met middenformaatcamera's en beter dan de 36-megapixelsensor in de Nikon D800.

Canon EF 35mm f/1.4 II

Om een dergelijke sensor van de nodige beeldinformatie te voorzien zullen zéér hoogwaardige objectieven nodig zijn. Toevallig werkt Carl Zeiss aan een nieuwe serie objectieven die ultieme kwaliteit moet leveren op camera's met veel megapixels, maar Canon zal het liefst haar eigen glaswerk verkopen. Er gaat dan ook een gerucht over een nieuwe EF 35mm f/1.4 II die mogelijk samen met de 46-megapixelcamera geïntroduceerd wordt. 

Carl Zeiss 55m 1.4
Carl Zeiss werkt aan objectieven die topkwalteit moeten leveren op camera's met meer dan 30 megapixels

Even geduld

Mocht Canon daadwerkelijk een megapixelmonster aankondigen op de PhotoPlus eind oktober, dan duurt het waarschijnlijk nog lang voordat de camera in de winkels ligt. Datzelfde zagen we met de introductie van de EOS 1D X, die pas ver in 2012 daadwerkelijk beschikbaar kwam. Ruim een half jaar na de introductie.

Dat zien we overigens terug bij meer  introducties van Canon. In juli werd de EOS M aangekondigd, de csc ligt pas in oktober in de winkels. Ook de nieuwe EOS 6D laat nog een aantal maanden op zich wachten, in december is de budget fullframe-camera verkrijgbaar, drie maanden na de introductie op de Photokina.

Nieuwe aps-c-sensor in 2013?

Naast geruchten over de 46-megapixelcamera lijkt er ook een nieuwe sensorgeneratie op komst te zijn bij Canon. De fabrikant borduurt al jaren voort op de 18-megapixelchip die in 2009 voor het eerst verscheen.

In 2013 zien we waarschijnlijk weer flink wat nieuwe camera's met aps-c-sensor, denk aan de Canon EOS 70D, 700D en 7D Mark II. Respectievelijk de opvolgers van de 60D, 650D en 7D. Waarschijnlijk gaat de 18-megapixelsensor uit deze camera's eindelijk met pensioen en krijgen de nieuwe camera's een compleet nieuw sensorontwerp.