Canon EOS-1D X II hands-on preview - Snelheidsmonster met 4K

Canon EOS-1D X II hands-on preview - Snelheidsmonster met 4K

Thomas Kouveld 2074
We wisten al even dat hij zou komen, maar Canon's nieuwe vlaggenschip is officieel aangekondigd. De Canon EOS-1D X II is voorzien van een nieuwe 20,2-megapixelsensor, een razendsnel 61-punts autofocusysteem en 4K-filmfunctie. Canon Nederland nodigde de fotopers uit om de camera alvast uit te proberen.

Met de Canon EOS-1D X II neemt de fabrikant het op tegen de onlangs aangekondigde Nikon D5. De 1-D X II is gericht op beroepsfotografen, vooral in de nieuws- en sportfotografie. Ten opzichte van zijn voorganger uit 2012 heeft de nieuwe camera flink wat upgrades gekregen.

20,2-megapixelsensor

Zo is de Canon EOS-1D X II uitgerust met een volledig nieuwe, door Canon ontworpen 20,2-megapixelsensor. Tijdens de productpresentatie wist Canon Nederland ons te vertellen dat de sensor vooral op het gebied van ruis is aangepakt. De 'base level noise', oftewel de ruis die sowieso voorkomt, zelfs als de lenskap op het objectief zit, zou veel minder aanwezig zijn in het nieuwe vlaggenschip. Dit leidt ertoe dat er bij het ophalen van schaduwen veel minder ruis verschijnt en er dus meer speelruimte is in de nabewerking. Het iso-bereik loopt van 100 tot 51.200, en is uit te breiden tot 50-409.600.

Canon EOS-1D X II

Snelheid en autofocus

De Canon EOS-1D X II is bij uitstek bedoeld voor het vastleggen van snelle bewegingen en met het 61-puntsautofocussysteem en maximale snelheid van 14 fps hebben we te maken met een snelheidsmonster. Tijdens een burstopname blijft af behouden, met de spiegel opgeklapt en de af vastgezet haal je 16 fps. Dankzij de buffer, die ruimte biedt aan maar liefst 170 raw-bestanden (bij gebruik van een CFast-geheugenkaart), is het eigenlijk niet mogelijk om een moment te missen.

Het autofocussysteem maakt gebruik van Dual Pixel CMOS AF en heeft 61 scherpstelpunten, waarvan 41 van het kruistype. Voorganger 1D-X had dat ook, maar Canon heeft het systeem opnieuw ontworpen voor de EOS-1DX II. Zo zijn de scherpstelpunten meer verspreid over het kader en heb je altijd de beschikking over alle scherpstelpunten. Bij de voorganger was je bij f/8 gebonden aan het middelste scherpstelpunt.

Daarnaast heeft Canon het algoritme van de continu autofocus vernieuwd, waardoor de camera nog beter in staat moet zijn om bewegende onderwerpen te volgen. Na de presentatie wilde Canon Nederland vooral de snelheid en autofocu benadrukken, door de aanwezige pers de kans te geven om slippende auto's te fotograferen. Wij waren flink onder de indruk van de snelheid en het autofocusysteem: de Canon EOS-1D X II hield de auto's met gemak bij en op het eerste gezicht waren alle foto's scherp. We zijn dan ook erg benieuwd naar de uiteindelijke versie, want wij fotografeerden met een pre-productiemodel.

Canon EOS-1D X II

4K-filmfunctie en frame grab

Een ander speerpunt van de Canon EOS-1D X II is de aanwezigheid van een 4K-filmfunctie. Dankzij de twee DIGIC6+-beeldprocessoren kan het topmodel filmen met 25 en 50 beelden per seconde. Film je in full hd-resolutie, dan is het mogelijk om tot 100/120 bps te gaan. Wel heeft de fabrikant ervoor gekozen om de filmfunctie redelijk beperkt te houden. Naar eigen zeggen is de camera gericht op fotografen en zullen filmmakers die behoefte hebben aan zebra-patronen en focus peaking uitwijken naar de EOS C-serie. Daarnaast is het mogelijk om 8,8-megapixelfoto's uit 4K-films te halen dankzij de ingebouwde 'frame grab'-functie. De Dual Pixel AF zorgt voor vloeiende af-overgangen.

Canon EOS-1D X II

Aansluitingen en GPS

Bovenop de lijvige behuizing van de Canon EOS-1D X II zien we een extra bobbel. Dit is de gps-module, waardoor tijd- en locatiegegevens automatisch worden toegevoegd aan foto's. Verder beschikt het vlaggenschip over een Gigabit-ethernetaansluiting en usb 3.0 voor het versturen van bestanden. Via een optionele (WFT-E8) adapter kun je ook gebruikmaken van wifi. Vanwege de slechte wifi-ontvangt in een magnesium behuizing heeft Canon voor een externe wifi-adapter gekozen.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS-1D X II is beschikbaar vanaf eind mei 2016 en zal verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 6399,99 euro.

 

 

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van johan v. B

Dit is een super camera ,waar ik lang op gewacht heb.