'Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM best gebouwde objectief ooit'

Thomas Kouveld 2529
De nieuwe Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM is volgens Roger Cicala van lensrentals.com mogelijk het 'best gebouwde objectief ooit'. In een 'teardown', waarin hij het grote teleobjectief uit elkaar schroeft, spreekt hij zijn enthousiasme uit over de bouwkwaliteit.

Het is alsof je naar een autopsie zit te kijken. In een gedetailleerde presentatie zien we hoe het objectief van ruim anderhalve kilo langzaam uit elkaar wordt gehaald. Elk schroefje wordt benoemd, elk onderdeel op haast klinische wijze getoond. We zien onder andere hoe de focusring in zijn geheel loskomt van het objectief. De modulaire constructie van Canon-objectieven zorgt ervoor dat reparaties relatief makkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Stevige constructie

Het wordt snel duidelijk dat Roger onder de indruk is van de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Zo'n beetje alle onderdelen die hij tegenkomt zijn groter, steviger en degelijker dan die van de voorganger. Ook in vergelijking met andere L-objectieven zit de Canon bijzonder stevig in elkaar. Als er niets meer te schroeven valt, concludeert Roger dat hij nooit zo'n stevig objectief heeft gezien. Qua degelijkheid doet het objectief volgens lensrentals.com eerder denken aan een prime uit de L-serie.


Foto © Roger Cicala, lensrentals.com, 2015

Lensrentals.com

De mannen van lensrentals.com zijn een autoriteit als het op het strippen van fotoapparatuur aankomt. Het bedrijf verhuurt camera-apperatuur en dan moet er wel eens wat gerepareerd worden. Via hun 'teardowns' van objectieven, camera's en zelfs statiefhoofden laten ze zien hoe de apparatuur werkt, wat er kapot kan gaan en hoe degelijk de spullen zijn. Bovendien lijken ze er zelf ook plezier in te hebben.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas