CameraNU.nl neemt afscheid van laatste Canon 'nifty fifty'

CameraNU.nl neemt afscheid van laatste Canon 'nifty fifty'

Thomas Kouveld 2264
Afscheid kan zwaar vallen, dat weten ze ook bij CameraNU.nl. De fotowinkel verkocht haar laatste exemplaar van de legendarische Canon EF 50mm f/1.8 II, ook wel bekend als de 'nifty fifty'. Gelukkig krijgt het populaire objectief een waardig vaarwel, compleet met rede en serenade.

Je vindt hem in de cameratas van bijna iedere Canon-fotograaf: de Canon EF 50mm f/1.8 II. Sinds 1990 wordt het kunststof objectief, ook wel liefkozend 'plastic fantastic' genoemd, geproduceerd en voor een habbekrats verkocht.

Nostalgie

Voor de meeste fotografen is de 50mm f/1.8 het eerste objectief dat ze kopen naast hun standaard kitzoom. Naast lichtsterkte en uitstekende scherpte, blinkt het objectief uit door zijn lage prijs: voor zo'n honderd euro neem je er een mee.

Dat het objectief niet altijd even precies scherpstelt en achtergrondonscherpte door de vijf diafragmalamellen niet erg mooi is, werd voor lief genomen. Ook de bedenkelijke bouwkwaliteit deed niets af aan zijn populariteit.

Komst Canon EF 50 f/1.8 STM

Met de komst van de verbeterde Canon 50mm f/1.8 STM komt echter een langzaam maar zeker een einde aan de kunststof klassieker. Bij CameraNu.nl ging onlangs het laatste exemplaar over de toonbank en de fotowinkel vond het dan ook belangrijk om dit emotionele moment vast te leggen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Jeroen de Haan

Heb 'm ook, wereldlensje.

afbeelding van Christiaan Everhardus

Prachtig objectief, veel voor weinig geld.

afbeelding van Win

Ik heb er al jaren 1. Inderdaad een heel fijn lensje.

afbeelding van Anoniem

zijn er nog canon fotografen dan? Ik dacht dat dat merk allang uitgestorven was.