Bevestigd: Samsung cameraverkoop stopt in Nederland

Bevestigd: Samsung cameraverkoop stopt in Nederland

Maarten Jacobi 8555
Sinds half september gaan er heel wat geruchten rond over de camera-branche van Samsung. Zo zou het bedrijf binnen afzienbare tijd haar gehele camera-productie stopzetten, en zou de Samsung NX500 de laatste Samsung camera zijn. Onlangs heeft Samsung officieel bevestigd dat de cameraproductie nu ook in Nederland officieel is stopgezet. Tijd om de geruchten en de reactie van Samsung door te nemen.

Update 23-11-2015 Samsung Nederland bevestigt officieel dat de cameraverkoop van alle Samsung digitale camera's, camcorders en accessoires in Nederland is stopgezet. Volgens het statement dat werd afgegeven aan Tweakers, gaat het om dezelfde redenen die al eerder werden opgegeven: na een analyse van Samsung betreffende de lokale behoefte en concurrentie, trekt het bedrijf zich terug. Hoewel Samsung telkens spreekt over een 'lokale markt', bestaat deze nu al uit Hong Kong, Australië, en grote delen van Europa.

Update 19-11-2015 Het Duitse FotoMagazin deelt een officieel statement van Samsung, waarin wordt bevestigd dat Samsung de verkoop van digitale camera's zal stoppen in Duitsland, naar aanleiding van marktonderzoek. Samsung spreekt over het uitfaseren van digitale camera's, camcorders en accessoires.

Update 12-11-2015 Er verschijnen steeds meer bevestigende berichten dat Samsung de verkoop heeft stopgezet in Europa, Hong Kong en Australë. Zo schrijven leden van dpreview.com dat Samsungdealers over de hele wereld bevestigen dat de Samsung NX1-verkoop per direct is gestopt en er geen nieuwe exemplaren meer te bestellen zijn. Het is opmerkelijk dat Samsung nog niet officieel heeft gereageerd op de berichten, omdat veel Samsungdealers de informatie blijkbaar al door mogen geven.

Update 11-11-2015: Volgens een Samsung insider op EOSHD.com stopt het bedrijf per direct met de verkoop van de Samsung NX1 in Europa. Volgens de bron kan de camera de concurrentie in Europa moeilijk aan en wil Samsung er daarom mee stoppen. Toch is het opmerkelijk nieuws, aangezien december voor de deur staat; een maand waarin de Samsung NX1 juist heel goed zou kunnen verkopen. Dit bericht bevestigt in ieder geval eerdere geruchten die wijzen op een stopzetting van de totale camera-branche van Samsung.

Eerdere geruchten

Het gerucht begon half september, toen een Koreaanse website aangaf dat Samsung van plan was te stoppen met de cameraproductie. De bron van het gerucht was schijnbaar een anonieme insider en het bericht werd opgepakt door meerdere websites, die ook van andere bronnen te horen kregen dat Samsung van plan was om te stoppen.

Daarbij kwamen er geruchten op Twitter; zo had iemand een screenshot gepost van een chatsessie met een Samsung medewerker. Hierbij lijkt Samsung te bevestigen dat de productie stopt in Korea, hoewel dit uiteraard een zeer onbetrouwbare bron is.

Officiële verklaring

Na allerlei geruchten kwam Samsung eind september met een officiële verklaring:

"Het terugtrekken van Samsung uit de camera-business is niet waar en er is geen officieel plan om te stoppen met de productie van camera's en objectieven. Hoewel Samsung de benodigdheden van consumenten analyseert in elke markt en regio, zullen we niet reageren op geruchten of speculaties."

Hoewel het vanzelfsprekend is dat Samsung niet van te voren zal toegeven dat het bedrijf stopt met de productie, is het toch intrigerend dat het bedrijf officieel reageert. Volgens Imaging-resource.com zou het bijvoorbeeld ook alleen kunnen gaan om de stopzetting van compactcamera's en blijft Samsung wel doorgaan met compacte systeemcamera's. Ze hebben er immers een compleet eigen sensor voor ontwikkeld, die zich zeker leent voor toekomstige modellen.

Samsung's vijfjarenplan

In 2010 deed Jeong Wook Kim, vicevoorzitter van de Samsung camera-afdeling, een opmerkelijke uitspraak. Zo vertelde hij in een interview dat Samsung in 2015 met haar systeemcamera's het grootste marktaandeel zou hebben. Hoewel de verkoop van bijvoorbeeld de NX1 niet tegenvalt, is dit plan totaal niet uitgekomen. Een mogelijke reden voor de stopzetting?

Samsung uit het assortiment

Volgens de laatste geruchten zijn er wereldwijd steeds meer winkels die de Samsung camera's uit het assortiment hebben gehaald. De laatste daarvan is de Noorse winkel Japan Photo, die vanaf vandaag geen Samsung camera's meer verkoopt. Volgens geruchtensite Photorumors.com is dit de 'zoveelste nagel in de grafkist van Samsung'.

Onzekere toekomst

Hoe het afloopt met de Samsung camera's is onzeker. Wel kunnen we stellen dat er steeds meer geruchten komen die op een stopzetting wijzen, ondanks de officiële verklaring van Samsung. Zou er binnenkort een tweede verklaring komen? Gaat het alleen om een stopzetting van compactcamera's? Wij houden je uiteraard op de hoogte.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten