Beursverslag: Shoot Amsterdam 2013

Eleni Hoefsloot 3972
De fotografen staan al vroeg in de rij voor de inspiratiesessies op Shoot Amsterdam 2013. Niet alleen zijn alle stoelen bezet, achterin de zaal dringen bezoekers voor een plekje om te staan. Gelukkig heb je in de Grote Zaal iets meer ruimte om fotografen met de nieuwste apparatuur aan het werk te zien.

Shoot werd vijf jaar geleden voor het eerst in New York georganiseerd door de Bron Imaging Groep. Inmiddels is Shoot uitgegroeid tot een jaarlijks gratis evenement met edities in Los Angeles, Parijs en afgelopen maandag 18 maart voor het eerst in Amsterdam. Als locatie werd gekozen voor Pakhuis de Zwijger. In de Grote Zaal waren verschillende professionele fotografen aan het werk in ministudio's. In twee andere zalen kon je inspiratiesessies of workshops te volgen. Wij waren de hele dag aanwezig, hier ons verslag.


In de Grote Zaal krijgen fotografen uitleg over nieuwe producten van o.a. Broncolor, Hasselblad en Leica.

Daimon Xanthopoulos over multimedia

's Ochtends gaf Daimon Xanthopoulos al een lezing over documentairefotografie, 's middags schuiven we weer aan bij zijn sessie over zijn leven als multimediamaker. Begonnen als fotograaf en toch nieuwsgierig naar de andere mediavormen, kwam Daimon erachter dat fotografie goed te combineren is met geluid, in het bijzonder met radio. Hij maakte een slideshow van foto's en zette zijn interviews eronder.

Ondertussen heeft hij vele opdrachten en wordt zijn werk gebruikt door onder andere de VPRO, Unicef, de Postcodeloterij en de Volkskrant. 'Ik wil mijn verhaal dat ik wil vertellen versterken. In het begin deed ik dat met tekst, maar met audio kan ik een sterker verhaal vertellen,' zegt hij tijdens zijn inspiratiesessie. Dat hij een sterk verhaal vertelt met zijn multimediaproject Istanbul is wel duidelijk als een mevrouw op de derde rij begint te snikken. 'Indrukwekkend', zegt ze.


Daimon Xanthopoulos en zijn lezing over documentairefotografie en multimedia

Voedselfotografie

Ondertussen laten voedselfotograaf Daan Verschuur en foodstylist Sander in de Grote Zaal zien hoeveel moeite het kost om een hamburger te fotograferen. Zodra er kartonnetjes tevoorschijn komen voor tussen het broodje en de burger, roept een bezoeker: 'Wat een fraude!' De meeste bezoekers niet verwacht dat een hamburger bijna geen hamburger meer is als deze wordt gefotografeerd. Karton ertussen, half gebakken burger, satéprikkers om alles op zijn plaats te houden. Het is een beroep op zich. Sander: 'Hier ben ik fulltime mee bezig. Voedsel mooi laten lijken voor op de foto. De meeste bezoekers weten wel dat er geknutseld wordt met het eten, maar niet precies wat we doen. Ik krijg veel leuke reacties.'


Voedselfotograaf Daan Verschuur staat het publiek te woord

Social media en fotografie

Vooral de lezing over social media en recht maakt indruk op de bezoekers. Juriste Maud van der Leeuw legt uit hoe voorzichtig je moet zijn met het plaatsen van het foto's op internet, wat er allemaal mis kan gaan en wat je ertegen kan doen. Een voorbeeld: de oprichter van een klein bedrijfje werd geïnterviewd door het Financieel Dagblad. In de krant verscheen het interview met een grote foto van de oprichter erboven. Trots als ze was, maakte ze er een foto van en plaatste deze op Facebook. Helaas had ze te maken met het auteursrecht en had ze geen toestemming gevraagd om de pagina inclusief de foto te plaatsen, ondanks dat ze zelf op de foto stond. Ze werd verplicht de foto te verwijderen. Dat dit zoveel problemen met zich mee kon brengen, had niemand gedacht.

Voor bezoeker Ton Hendriks deze sessie het meest leerzaam. Ton is naast portretfotograaf ook docent fotografie. 'Ik ben al twintig jaar fotograaf en het meeste dat hier verteld wordt, weet ik al. Social media en de rechten daarbij zijn nieuw voor me, dus dat vind ik erg interessant.'


Maud van der Leeuw tijdens haar lezing over social media en recht

Aan de haal met je Facebookfoto

Het portretrecht en auteursrecht zitten lastig in elkaar. En ook met facebook moeten fotografen oppassen, zegt Maud van der Leeuw. Door het vinkje 'ik ga akkoord met de voorwaarden' aan te vinken, bevestig je dat facebook jouw foto's mag doorverkopen aan derden. Susanne Middelberg is een van de bezoekers die hierdoor wel eens in de problemen is gekomen. 'Ik gaf een vriend een printje van een van mijn foto's. Hij scande het in en plaatste het op facebook. Verschillende Braziliaanse kranten zijn met de foto's aan de haal gegaan en een week later stond mijn foto op de voorpagina van verschillende kranten.' Zelf zag ze er nooit iets voor terug.


Ton Frederiks tijdens de workshop over Adobe Photoshop CS6

Succesvol fotograaf worden heb je zelf in de hand

Sonja van Driel is auteur van het boek 'Opdrachtgever in beeld' en drukt de bezoekers op het hart dat je het zelf in de hand hebt of je succesvol fotograaf wordt of niet. Voor het boek interviewde ze verschillende opdrachtgevers en vroeg ze wat zij zoeken in een fotograaf. Haar grootste tip: 'Specialiseer je in een onderwerp in de fotografie. Een fotograaf die alleen zeilwedstrijden fotografeert, vliegt de hele wereld over en heeft meer opdrachten dan ze aankan.'

De organisatie kan wat ons betreft terugkijken op een geslaagde en druk bezochte eerste editie. Met name de interessante lezingen en inspiratiesessies maakten van Shoot een leerzame dag.

Lees hier een uitgebreid verslag van de sessie 'Ondernemen voor fotografen'. Daarnaast publiceren we binnenkort een verslag met tips uit een workshop over Photoshop CS6.

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Arthur Flederus

Dit is iets waarvoor ik tijdens het lezen letterlijk op het puntje van m'n stoel zat ! Dit is fantastisch, idd inspirerend, enorm boeiend, hier lust ik meer van !
Wat enorm jammer dat ik dit niet van tevoren geweten heb, dan had ik er zeker voor proberen zorgen aanwezig te kunnen zijn.
Ik heb het nu direct in mijn agenda geschreven voor het volgend jaar, zodat ik op tijd in de gaten houd waar het zal zijn, wanneer het dan precies zal zijn en wie er zullen staan, in de editie van volgend jaar.
Dank, Dank, Dank !

afbeelding van Els de Bildt

Gos -wat een nare misquotes, vaan een stagiair die je je naam vraagt : in tegendeel, vond ik de foodpreps juist wel een eye opener en zorgvuldig toelicht ! Misschien kwam er iets in je andere oor binnen ?
En ik ben geen kunstfotograaf, maar kunstprinter - en tenslotte luidde de tekst : "de reviews kunnen zich nogal opstapelen - dan is op zo'n compacte schaal als hier 5 soorten workflows van topfotografen en de workflow met alle randapparatuur kunnen zien, een enorme tijdbesparing. Ookal top dus." ... Bizar - wil Mw stagiare aub mijn naam even uit ddie fanatsierijke quotes verwijderen ?

afbeelding van Julian

Beste Els, excuses voor het misverstand en de onjuiste bewoording.

Uit de tekst zoals die geschreven was maakte ik ook op dat je het als een eyeopener zag en dat het concept van de beurs je aansprak, zoals je in het commentaar bevestigt. 

Om verdere misverstanden te voorkomen is het aangepast.

Julian Huijbregts
- Hoofdreacteur

afbeelding van Els de Bildt

De naam bij vorige reactie = Els de Bildt.
Die valt weg bij "opslaan".
Excuus type foutjes- van de schrik...