Beeldstabilisatie Olympus OM-D E-M5 in de praktijk

Beeldstabilisatie Olympus OM-D E-M5 in de praktijk

Julian Huijbregts 6513
Olympus heeft de nieuwe OM-D E-M5 uitgerust met een uniek beeldstabilisatiesysteem, dat bewegingen over vijf assen kan corrigeren. Hoe werkt het precies en hoe presteert het systeem in de praktijk? We zochten het uit.

Het unieke vijfassige beeldstabilisatiesysteem is één van de speerpunten van de OM-D E-M5. De meeste gestabiliseerde sensoren kunnen trillingen over de horizontale en verticale as corrigeren. De OM-D doet daar een flinke schep bovenop. Gyroscopische sensoren in de camera detecteren bewegingen, de sensor kan over vijf assen bewegen om die trillingen te compenseren. in bovenstaande afbeelding zie je een grafische weergave van het systeem. In de video zie je de bewegende sensorunit in actie.

Display en evf

De Olympus OM-D E-M5 beschikt over een kantelbaar oled-scherm en een elektronische zoeker. Dankzij de gestabiliseerde beeldsensor is het beeld op beide schermen gestabiliseerd. De stabilisatie wordt geactiveerd zodra je de sluiter half indrukt. Handig, want met teleobjectieven krijg je zo een trillingsvrij beeld op het scherm of in de zoeker.

Praktijktest: Fotografie

We namen de proef op de som met de OM-D E-M5 in combinatie met de 12-50mm kitlens. Ingezoomd op 50mm levert dat een brandpuntequivalent op van 100mm. Voor een scherpe foto zonder beeldstabilisatie is een sluitertijd van minimaal 1/100e seconde aan te bevelen. Olympus belooft vijf stops winst dankzij het 5-axis-systeem. Hieronder zie je onze resultaten met stabilisatie ingeschakeld.

Resultaten (100% crops)

De eerste rij foto's is gemaakt met een sluitertijd van 1/6e seconde. Vier stops langzamer dan de 'aanbevolen' sluitertijd. De resultaten blijven in alle gevallen scherp. Op 1/3e seconde zijn de resultaten iets wisselvalliger, de scherpte neemt iets af. We halveren wederom de sluitertijd, met 0,6 seconden weet de beeldstabilisatie niet meer alle bewegingen te corrigeren en is duidelijk bewegingsonscherpte zichtbaar. Desondanks is de derde testfoto zeker niet onbruikbaar.

Olympus 5-axis test

De OM-D E-M5 laat indrukwekkende prestaties zien op gebied van beeldstabilisatie. Wil je zeker zijn van scherpe foto's, kies dan een sluitertijd die maximaal 4 stops onder de 1/brandpunt(35-mm-equivalent)-regel ligt. Met wat geluk is er ook vijf stops compensatie uit het systeem te persen.

Praktijktest: video

Op Vimeo vonden we een interessante praktijktest van de beeldstabilisatie bij het filmen. Fiatopichan heeft last van 'Essentiële tremor', een aandoening waarbij een lichaamsdeel trilt bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Beeldstabilisatie is geen overbodige luxe voor mensen met deze aandoening. In onderstaande video zie je het resultaat met en zonder stabilisatie. De videobeelden zijn ook met stabilisatie niet compleet vrij van trillingen, maar het verschil met de niet gestabiliseerde shots is aanzienlijk en de resultaten zijn zeker bruikbaar. Heb je geen last van trillingen, dan werkt de stabilisatie uitstekend.

Zoem

De stabilisatie in de OM-D E-M5 werkt uitstekend. Er is echter één ietwat opvallend 'probleem'. In een stille omgeving hoor je de camera zachtjes zoemen, alsof er een ventilator aan staat. Echt storend kunnen we het niet noemen, je hoort het alleen als je heel dicht bij de camera bent en er vrijwel geen omgevingsgeluid is. Omstanders zullen het niet horen in ieder geval. Waarschijnlijk is de geavanceerde beeldstabilisatie oorzaak van het geluid, die uitschakelen maakt echter niets uit, je blijft de camera horen.

Olympus OM-D E-M5 review

In DIGIFOTO Pro 1.2012 lees je onze complete review van de Olympus OM-D E-M5. Deze editie verschijnt deze week in de kiosk.

afbeelding van B.B.

U schrijft:
" de sensor kan over vijf assen bewegen om die trillingen te compenseren."

Dit is niet correct de sensor kan de bewegingen die met de camera gemaakt worden over 5 assen corrigeren. Maar de Sensor zelf beweegt maar over 3 assen. (Shift horizontaal en vertikaal en draaien over de optische as).

Mechanisch is het bewegen over 5 assen een stuk complexer. En het is ook nauwelijks zinvol. Met de twee extra assen zou het scherptevlak horizontaal en/of vertikaal gedraaid kunnen worden, dit draagt niet bij aan de scherpte, maar alleen aan waar de scherpte ligt. De variatie die dit zou bieden is absoluut niet zinvol.

B.B.