Met het vervangen van de 28mm f/2.8 is de EF 135mm f/2.8 Soft Focus het oudste Canon-objectief nog in productie. Dat merk je aan de constructie, aan de optische prestaties en aan het softfocus-effect. Compleet overbodig in een tijdperk dat je dergelijke effecten ook digitaal kunt nabootsen. Tijd voor opvolging dus en ook dat wordt wellicht weer iets bijzonders.

Canon 135mm
Alleen al aan het uiterlijk zie je duidelijk dat de Canon 135mm f/2.8 Soft Focus al bijna vijfentwintig jaar oud is.

Apodizatie

Op Egamiblog is een patent verschenen voor een 135mm f/2.8 en een 180mm f/3.5, beiden met een apodizatie-element. Apowat? Ja, ook wij moesten opzoeken wat dit betekent. Het gaat om een filter dat de kwaliteit van de bokeh kan verbeteren doordat er een zachtere overgang ontstaat tussen scherpe en onscherpe delen in je foto. Sony heeft op dit moment al een objectief met dergelijk element in het assortiment, de 135mm f/2.8 [T4.5] STF.

Lichtverlies

Zo'n filter bestaat uit een concaaf lenselement en houdt in het geval van het Sony STF-objectief zo'n anderhalve stop aan licht tegen. Vandaar de gemeten lichtsterkte van T4,5, terwijl de maximale lensopening gelijk blijft aan f/2.8. Door dit filter verliest de Sony ook de mogelijkheid automatisch te focussen, of dit bij beide Canon-objectieven ook het geval is vermeldt het patent niet.

Sony 135mm STF
Sony heeft al een objectief met apodizatie-element, de 135mm f/2.8 [T4.5] STF.