Antonio Granata sleept de eerste plaats in de wacht met zijn fotoserie 'Morning Glory'. Voor deze serie fotografeerde de Italiaan homokoppels met een groot leeftijdsverschil.

Volgens de jury bleef Antonio dicht bij zijn onderwerp, in zowel de stillevens als de portretten. 'De durfal Granata schenkt ons een serie die oogt als een prachtig en wild gedicht', aldus de jury.

Niet geënsceneerd

De beelden van Granata zijn niet geënsceneerd, integendeel, hij fotografeert de mannen terwijl ze de alledaagse dingen doen die normaal alleen gezien worden door een echtgenote of partner. 'Ik laat lichaamsdelen zien en "onbelangrijke" momenten die eigenlijk nooit worden vastgelegd en die niet altijd op waarde geschat worden', aldus de fotograaf.

De serie was overtuigend genoeg voor de eerste plaats. Dat levert Granata een puike som van 2500 euro op, beschikbaar gesteld door de Rabobank. Daarnaast  krijgt hij in DIGIFOTO Pro 4.2012 een mooie publicatie in de vorm van een interview met daarbij een selectie van zijn werk.

Overige prijswinnaars

De tweede prijs ging naar Els Zweerink. Sjoukje van Gool sleepte de brons in de wacht. Zij ontvangen respectievelijk 1250 en 750 euro, dankzij bijdragen van Rabobank en Viewbook. Els Zweerink ging met de publieksprijs naar huis en won een Carl Zeiss-objectief naar huis, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Een overzicht van de overige winnaars en hun werk vind je op de website van de Photo Academy Award.

De presentatie van de avond lag in handen van de bekende portretfotograaf Corb!no.

De expositie is tot en met zondag 7 oktober te zien in het Fotomuseum Den Haag. Hierna zal deze doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.


Foto's: Antonio Granata