Anton Corbijn exposeert 300 foto's

Anton Corbijn exposeert 300 foto's in Fotomuseum Den Haag

Thomas Kouveld 5912
Een grote selectie van het werk van Anton Corbijn is van 21 maart tot en met 21 juni 2015 te zien in het Fotomuseum Den Haag. Voor de tentoonstelling met de naam 1-2-3-4 (one-two-three-four) is een selectie gemaakt van meer dan driehonderd foto's van bands en zangers. Veel van het werk is nooit eerder aan het publiek getoond.

De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag blikt terug op de fotografische carriére van Corbijn en zijn samenwerking met de vele muzikanten; de titel slaat dan ook op het aftellen voor de muziek begint. Er zal onder andere werk hangen van Nirvana, U2, Nick Cave, Siouxsie Soux, REM en The Rolling stones.

Zijn werk voor Depeche Mode wordt als één groot kunstwerk in een aparte ruimte vertoond. Met de vrouwen-punkgroep The Slits was Corbijn in 1980 kort 'on the road'. De reportage die het Fotomuseum daarvan laat zien is nog nooit eerder getoond.


Anton Corbijn, Nirvana, Los Angeles, 1993 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

Invloed

Portretfotograaf Anton Corbijn is niet weg te denken uit de hedendaagse internationale muziekwereld. Vanaf de jaren zeventig richtte hij zijn pijlen op bands, zangers en acteurs. Met zijn krachtige zwart-witportretten van onder andere U2, Tom Waits en The Rolling Stones drukte hij zijn stempel op het imago van deze artiesten.

Hij weet in zijn foto’s de geportretteerden te ontmaskeren zodat we een andere kant van ze te zien krijgen. Soms geeft hij artiesten juist letterlijk een masker, zoals hij deed met onder meer The Rolling Stones, U2 en Arcade Fire. Hierdoor krijgen ze een bijna mythische uitstraling.


Anton Corbijn, The Rolling Stones, Toronto, 1994 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

Stijl

De herkenbare rauwe stijl met veel contrast en korrel zorgen voor dynamische en spannende beelden, meestal met een stoere uitstraling. Zoals gitarist Kirk Hammett (Metallica) ooit zei: 'he can make anyone look cool'.

De omgeving speelt een belangrijke rol in Corbijns werk. De meeste foto’s maakt hij buiten de studio en worden zorgvuldig geënsceneerd. Uit zijn archief selecteerde hij tientallen werken waarin de locatie een belangrijke achtergrond vormt.

Corbijn beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf, die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden.


Anton Corbijn, Johnny Rotten, Amsterdam, 1977 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

Filmmaker

Tegenwoordig werkt Corbijn niet alleen als fotograaf, maar regisseert hij ook speelfilms en videoclips. In het najaar van 2015 verschijnt zijn nieuwe film Life, over de vriendschap tussen acteur James Dean en Life-fotograaf Dennis Stock.

21 maart t/m 21 juni 2015

De expositie van Anton Corbijn is te bezichtigen van 21 maart tot en met 21 juni 2015 in het Fotomuseum Den Haag. Er verschijnt een catalogus bij de tentoonstelling.

HOLLANDS DEEP

Gedurende dezelfde periode vindt de tentoonstelling HOLLANDS DEEP plaats in het aangrenzende Gemeentemuseum Den Haag. De expositie richt zich op de hoogtepunten van Corbijns volledige oeuvre en de ontwikkelingen die hij doormaakte.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van martha wever

Dat lijkt me erg leuk. Gelukkig ben ik op tijd in NL terug om er naar toe te gaan. Foto's interesseren mij altijd. Kijken naar de verschillende stijlen.

afbeelding van jaccograaf

Geweldig! Toendertijd in Groningen zijn werk gezien. Sindsdien ben ik fan ;)

afbeelding van Gert Klay

Ik ken Anton nog van vroeger in Strijen. Toen al een teruggetrokken man met een hele eigen kijk op beelden. Ik volg zijn carrière en ontwikkeling sindsdien. Ben een enorme fan van zijn rauwe intense beelden. Ga zeker kijken!

afbeelding van Marcel R.

Daar ga ik zeker heen.

afbeelding van Astrid Hulsmann

En tegelijkertijd in het naastgelegen Gemeentemuseum de grote tentoonstelling "Anton Corbijn - Hollands Deep" http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/anton-corbijn
Een dubbel eerbetoon ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag.