Anton Corbijn - 1-2-3-4 en Hollands Deep

Anton Corbijn - 1-2-3-4 en Hollands Deep

Thomas Kouveld 5384
Zaterdag 21 maart 2015 is de officiële opening van de tentoonstellingen 1-2-3-4 en Hollands Deep van Anton Corbijn. Wij waren aanwezig bij de pers preview en mochten alvast een rondje maken in de museumzalen van het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag.

In de grotendeels gevulde tuinzaal van het Haagse Gemeentemuseum werden de twee tentoonstellingen 1-2-3-4 en Hollands Deep gepresenteerd aan de pers. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, deed het woord.

Tempel benadrukte de iconische waarde van de foto's van Anton Corbijn en ging dieper in op de rol van fotografie als kunstvorm. Lange tijd was het ongebruikelijk in Nederland om foto's in een museum te hangen en dat is in het buitenland vaak nog steeds het geval. De directeur werd vergezeld door Franz Kaiser (hoofd sector Tentoonstellingen), Wim van Sinderen (senior curator bij het Fotomuseum) en natuurlijk - zij het enigszins grieperig - Anton Corbijn.


Franz Kaiser, Anton Corbijn en Benno Tempel

Anton Corbijn over de tentoonstellingen

Mede omdat de tentoonstellingen in het teken staan van Corbijn's zestigste verjaardag, was de sfeer gemoedelijk. De verzamelde pers begonnen hun vragen veelal met verjaardagsfelicitaties, waarop hij laconiek reageerde. Volgens de fotograaf waren de voorbereidingen voor de tentoonstellingen vrij confronterend. Van veel werk was hij het bestaan vergeten en naar eigen zeggen zaten er ook opnames bij 'die je liever vergeet.'

Desgevraagd legt Anton Corbijn uit dat hij vroeger te veel bezig was met compositie en ook slecht belichte foto's tegenkwam in zijn archieven. Desalniettemin is hij uiteraard tevreden met de selectie die nu in beide musea hangt. Hij wil graag laten zien wat zijn werk heeft betekent voor de muziekwereld. 'Muziekfotografie zat in een sleur, er moest weer iets nieuws komen', aldus Corbijn.

Met de twee tentoonstellingen hebben Corbijn en de musea getracht om verschillende ervaringen te bieden aan het publiek. Hollands Deep is een terugblik op de verschillende fases uit de carriére van Corbijn, terwijl 1-2-3-4 specifiek over zijn werk met muzikanten gaat. 'Het zijn twee verschillende werelden', zegt de fotograaf. Na de presentatie moest Corbijn helaas snel vertrekken, er was dus geen mogelijkheid om hem nog te spreken. Wel konden we de tentoonstellingen bekijken.

HOLLANDS DEEP

In Hollands Deep zien we hoe Corbijn zich de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld als fotograaf. De grote verzameling werkt loodst je door verschillende experimentele fases. Van de grofkorrelige portretten van muzikanten tot de serie 'a.somebody', waarin Corbijn, uitgedost als overleden muzikanten, zelfportretten maakte in zijn geboortedorp Strijen.

Hollands Deep is een indrukwekkende verzameling werk, waarbij grote en kleine afdrukken elkaar afwisselen. De volledige papparazi-achtige serie '33 Still Lives' is op grootformaat glasplaten afgedrukt en is ook zeker de moeite waard. Tijdens de pers preview was men bij deze serie bezig de laatste puntjes op de i te zetten.

1-2-3-4

Corbijn zelf beschreef de serie 1-2-3-4 als een muziekblad: energiek, maar met een serene rust. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Aan de ene kant lijkt de tentoonstelling druk en chaotisch: zwart-wit, kleur, groot, klein, alles hangt door elkaar.


De namen van de artiesten zijn met de hand bij de foto's gekrabbeld.

Tegelijkertijd is er een duidelijke indeling. De foto's aan de buitenste wanden zijn ingedeeld op artiest of band. Zo hebben Metallica, The Rolling Stones, Tom Waits en U2 allemaal een eigen stuk wand. In het midden van de ruimte is een lange wand met een rij kleinere portretten van andere artiesten. Orde in de chaos.

Ons oordeel

De tentoonstellingen Hollands Deep en 1-2-3-4 geven een prachtig overzicht van het veelzijdige werk van een van de grootste Nederlandse fotografen door de jaren heen. Naast nooit eerder vertoond werk, kun je ook je favoriete portretten in het groot (of klein) bewonderen. Gaat dat zien, want deze unieke exposities (het is immers 15 jaar geleden dat er voor het laatst een overzicht van Corbijn te zien was) zijn absoluut de moeite waard!

Combiticket

Vanaf 21 maart tot en met 21 juni 2015 zijn de exposities te zien. Het Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag liggen naast elkaar, aan de Stadhouderslaan in Den Haag. Een combiticket dat je toegang geeft tot beide musea is te koop voor 17 euro in de webshop van het Gemeentemuseum.

Boek

Naar aanleiding van de tentoonstelling 1-2-3-4 heeft Corbijn een fotoboek gepubliceerd met dezelfde naam. Het is vanaf 20 maart 2015 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 64,50 euro. Van beide tentoonstellingen verschijnen ook catalogi.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Tiny Verhoeven

Heb beide tentoonstellingen bezocht en kan ze van harte aanbevelen.

afbeelding van denberre

mijn foto's zijn ook goed

afbeelding van Anoniem

beste benny,

dat zou kunne. maar het gaat hier niet over jou...