'50-megapixelcamera's van Canon worden aangekondigd in februari'

Thomas Kouveld 2001
Vermoedelijk komt er begin februari meer duidelijkheid over Canon's inmenging in de megapixelrace. Volgens Canon Rumors presenteert de fabrikant dan een aantal producten, waaronder twee camera's met ruim 50 megapixels.

Volgens het gerucht zal Canon op 6 februari 2015 een aantal producten presenteren, waaronder de nieuwe megapixelmonsters. Daarnaast krijgen we mogelijk ook de Canon EF 11-24mm f/4L USM, EOS 750D en EOS M3 te zien.

Update 30 januari: Foto en specificaties Canon EOS 5DS uitgelekt

Canon EOS 5DS

Canon EOS 5D Mark IV?

In december blikten we al vooruit en schreven we over de (opnieuw) aangewakkerde geruchten over een camera van Canon met een 50-megapixelsensor. We vernamen toen dat het nieuwe model niet in de EOS 1-serie camera's zal vallen, maar bijvoorbeeld een Canon EOS 5D Mark IV of zelfs een EOS 3D zou kunnen zijn. Ook bespraken we het ontwerp van de sensor. Volgens geruchten wordt het 4.2 micron pixelontwerp van de EOS 7D Mark II gebruikt. Op fullframe-formaat komt dat neer op 52 megapixels. Canon Rumors spreekt nu over een 53-megapixelsensor, maar zegt dat het exacte aantal megapixels nog niet zeker is.

Het is dus nog even afwachten wat het officiële woord van Canon zal zijn. Tot die tijd wordt er druk gespeculeerd over de technische details. Zo wordt er al langer gesproken over de twee varianten waarin de 50-megapixelcamera wordt uitgebracht: een met anti aliasing-filter en een zonder. Zonder het filter maak je scherpere foto's, maar is de camera gevoeliger voor moiré. Aangezien dit makkelijk te verhelpen is tijdens nabewerking worden er steeds meer camera's uitgebracht zonder anti aliasing-filter.

Wanneer de 50-megapixel-toestellen daadwerkelijk op de markt verschijnen, is grotendeels onduidelijk. Canon Rumors wijst voorzichtig naar maart.

Canon EOS 750D

Volgens Canon Rumors worden er ook andere producten gepresenteerd. De Canon EOS 750D staat op de lijst, waarover het gerucht gaat dat deze met een elektronische zoeker wordt uitgerust. Dat zou betekenen dat de spiegel verdwijnt en het technisch gezien geen dslr meer is. Er zijn echter nog geen concrete aanwijzingen dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

Wel verscheen er onlangs op de Facebookpagina van Canon Oostenrijk een foto waarop een deel van een dslr te zien is die we nog niet kennen. Vermoedelijk is dit de EOS 750D.


Links in beeld de mogelijke EOS 750D

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Ook zien we het Canon EF 11-24 f/4L USM-objectief op de lijst van Canon Rumors staan. Vorig jaar verscheen een foto van de ultragroothoek online, maar het is moeilijk te zeggen of die echt is. Het objectief verschijnt volgens geruchten tegelijk met een megapixelmonster, dus dit zou een voorteken kunnen zijn.

Canon EOS M3

Ten derde staat de Canon EOS M3 op de lijst. Zoals we in onze vooruitblik meldden, is het lang stil geweest rond het EOS M-systeem. Het zou dus kunnen dat Canon het systeem nieuw leven gaat inblazen. Wij hopen in dat geval op een geavanceerder model en meer objectieven. Tot slot worden er volgens het gerucht ook een aantal PowerShot-camera's gepresenteerd.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas