400.000 dollar voor winnaars HIPA 2014-2015

400.000 dollar voor winnaars HIPA 2014-2015

Thomas Kouveld 1735
De winnaars van de Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum International Photograhy Award zijn bekendgemaakt in Dubai. Anurag Kumar is uitgeroepen tot winnaar van de hoofdprijs. Met zijn kleurrijke foto van het Holi-feest in India sleepte hij 120.000 dollar in de wacht.

Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kroonprins van Dubai, was aanwezig bij de ceremonie. De fotowedstrijd, die sinds 2011 bestaat en naar hem is vernoemd, heeft de grootste geldprijs ter wereld. In totaal werd 400.000 dollar verdeeld. Aan de wedstrijd deden ruim dertigduizend fotografen mee uit 166 landen.

Winnende foto

Het overkoepelende thema van de wedstrijd was 'life in colour'. De winnende inzending van Anurag Kumar (India) toont een moment tijdens het Holi-feest in India. Bij de jaarlijkse Hindoeïstische viering van de lente en overwinning van goed over kwaad wordt met gekleurd poeder gestrooid; de foto is dan ook grotendeels rood en geel. Het contrast dat ontstaat door een man die blauw poeder strooit, was voor de jury de reden om deze foto uit te roepen tot winnaar.


Foto © Anurag Kumar

Categoriewinnaars

In de categorie 'life in colour' won de Indiase Arun Bhat de eerste prijs van 25.000 dollar. Hij stuurde een foto in van rennende Tibetaanse kinderen in de Himalaya.


Foto © Arun Bhat

De andere categoriewinnaars ontvingen 15.000 dollar prijzengeld. Fotograaf Peng Li uit China won de eerste prijs in de categorie 'night photography' met een nachtfoto van een ‘Diaojiaolou’, een sfeervol huis op palen dat vaak wordt gebruikt als restaurant of hotel.


Foto © Peng Li

De HIPA-fotowedstrijd heeft ook een algemene categorie, voor werk uit alle genres. De Britse Harish Chavda behaalde hier de eerste plaats met een spectaculaire foto van de atleet Dwain Chambers.


Foto © Harish Chavda

Tot slot was er een winnaar in de zwart-witportretcategorie. Met zijn studioportret van een jong meisje ging Rudoi Vladimirovich uit Rusland met de eerste prijs naar huis.


Foto © Rudoi Vladimirovich

Naast de categoriewinnaars werden er ook tweede en derde prijzen uitgereikt. Bekijk alle winnende inzendingen hier.

HIPA 2015-2016

Ook kans maken op zo'n leuke geldprijs? HIPA 2015-2016 accepteert inzendingen tot 31 december 2015. Het thema van deze editie is de zoektocht naar geluk, onderverdeeld in de volgende categorieën: 'happiness', 'general' 'wildlife' en 'father and son'.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas