3DPRK – Portretten van de Noord-Koreaanse bevolking

3DPRK – Portretten van de Noord-Koreaanse bevolking

Maarten Jacobi 1291
Het is fotograaf Matjaz Tancic gelukt om portretfoto's van de lokale bevolking te maken in Noord-Korea. Hij mocht, onder strikte begeleiding, op verschillende plekken komen om de arbeiders in het hermetisch afgesloten land te fotograferen.

Noord-Korea bezoeken om het land te fotograferen is niet makkelijk; veel journalisten vragen jaarlijks een visum aan, dat bijna altijd wordt afgewezen. Daarom is het bijzonder dat fotograaf Matjaz Tancic het land in mocht om de 'gewone bevolking' op de foto te zetten.

Noord korea

Noord-Korea portretten

In een YouTube video van CNN geeft de fotograaf aan dat het voelde als een filmset; alle portretten zijn dan ook onder strikte begeleiding gemaakt. Dit resulteerde in mise-en-scene portretten, die ook deels in stereoscopie zijn gemaakt.

De 'gewone burger'

Het blijft de vraag of de 'gewone burger' wel echt geportretteerd is, gezien de strenge censuur die in het land heerst. Opvallend is bijvoorbeeld het portret in een afgelegen hamburgertent. Hier wordt de indruk gewekt dat er veel klanten zijn, terwijl Noord-Korea eigenlijk kampt met hongersnood in veel delen van het land. Eerder zagen we ook al luchtfoto's van Pyongyang.


Foto's © Matjaz Tancic

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten